Opština Tivat

Još saniraju posljedice DPS vladavine

Opština Tivat pripremila izmijenjeni plan javnih nabavki za 2021. godinu, kreće i u neke od investicija za koje se smatralo da su neostvarive ove godine

3737 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština

Opština Tivat izmijenila je plan javnih nabavki za 2021, uvrstivši i neke projekte koji ranije nisu bili predviđeni za ovu godinu zbog lošeg stanja gradskih finansija.

Aktuelna gradska vlast koalicije građanskih lista NP-BF-GB, nakon preuzimanja upravljanja Opštinom od bivše vlasti koalicije DPS-SD-HGI sredinom oktobra prošle godine, zatekla je rupu u budžetu u iznosu od oko 4,5 miliona eura u neplaćenim dospjelim obavezama Opštine, kao i neizmirenim računima za razne robe i usluge koji su se, mimo evidencije u trezoru, vukli godinama. Mjere štednje i uzimanje kredita od tri miliona eura kod CKB-a na kraju prvog kvartala ove godine, te povećani budžetski prihodi zbog sezone, u značajnoj mjeri su stabilizovali i popravili stanje gradskih finansija Tivta, pa je administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) krenula i u neke od investicija za koje se prethodno smatralo da ih nikako ove godine neće moći ostvariti.

Tako je po novom planu javnih nabavki predviđeno da se skoro 17.000 eura izdvoji za izgradnju potpornog zida u naselju Mažina, 5.800 eura za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju objekta bivšeg dispanzera Doma zdravlja u velikom Gradskom parku, a skoro 25.000 eura koštaće izrada projektne dokumentacije za veliku spratnu parking-garažu koja će se graditi u Arsenalskoj ulici.

Nešto više od 25.000 eura koštaće radovi na izgradnji i opravci ogradnog zida oko stadiona Fudbalskog kluba “Arsenal” koji su već počeli, a oko 33.000 eura biće izdvojeno za izradu glavnog projekta budućeg stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Lukovića barake i reviziju te projektne dokumentacije. Za radove na betoniranju lokalnog puta u naselju Vrijes II predviđena je 21.000 eura, a za polaganje podmorskog cjevovoda za vodosnabdijevanje ostrva i samostana Gospe od Milosti u Tivatskom zalivu opredijeljeno je nešto više od 11.000 eura. Izrada projekta za saobraćajnicu za kompleks “Monterose” na Luštici, za dio tog puta na teriotoriji opštine Tivat, koštaće skoro 8.300 eura.

Lokalna vlast u revidovani plan javnih nabavki uvrstila je i nekoliko projekata kojima se ispravljaju propusti ili problemi koje im je u funkcionisanju samih gradskih službi ostavila prethodna administracija bivšeg gradonačelnika Siniša Kusovca. Tako će oko 6.200 eutra biti uloženo u popravke i održavanje zapuštenog centralnog klimatizacionog sistema u zgradi Opštine, a nabavka, isporuka i instaliranje nove audio-vizuelne opreme za unapređenje konferencijskog sistema u sali lokalnog parlamenta koštaće skoro 15.000 eura. Na ovaj sistem koji se pokazao nefunkcionalan i nekvalitetan, kao i nesposoban da pruži makar i osnovne informacije o tome kako je ko od odbornika u sali glasao, bivša lokalna DPS-om predvođena vlast koja ga je instalirala prije nepune tri godine, potrošila je skoro 33.000 eura.

Opština Tivat novim planom javnih nabavki za 2021. planirala je i da izdvoji više od 41.300 eura za usluge generalnog servisa i revizije specijalnog vatrogasnog vozila hidraulične spasilačke platforme “Bronto Skylift”. To polovno vozilo iz 2001. koje je služilo u Vatrogasnoj brigadi Ljubljane, 2019. je za oko 100.000 eura kupila bivša tivatska vlast preko firme DPS-u bliskog biznismena Snežana Kovinića. Ubrzo se, međutim, ispostavilo da su Slovenci prodali vozilo jer je nailazio termin za vrlo skupi redovni generalni remont i reviziju hidraulične platforme, a u međuvremenu su ljubljanski vatrogasci za sebe nabavili potpuno novo ovakvo vozilo. Zbog činjenice da platforma koju su kupili nije remontovana i revidovana kada je to po preporukama proizvođača moralo biti urađeno, ovo specijalno vozilo je aktuelno rukovodstvio Službe zaštite Tivta zvanično prije nekoliko mjeseca, stavilo van upotrebe zbog potencijalne ugroženosti vatrogasaca koji bi ga koristili i platformom se tokom intervencija podizali na visinu od 27 metara iznad zemllje.

Preporučujemo za Vas