Djecu vraćali zbog nepotpisanog ugovora sa roditeljima ili jer su bez potvrde pedijatra

Roditelji ogorčeni, tvrde da nijesu obaviješten o novim pravilima, uprava ustanove to negira, i poručuje da "razumiju roditelje i epidemiološku situaciju, ali da su više puta apelovali da se obaveze završe na vrijeme"

27335 pregleda 112 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Više djece vraćeno je jutros iz jedinica podgoričkog vrtića “Đina Vrbica” zbog toga što roditelji prethodno nijesu potpisali ugovore sa tom ustanovom ili nijesu donijeli potvrdu izabranog pedijatra da je dijete zdravstveno spremno za novu nastavnu godinu.

To je napravilo ogromne redove ispred upravne zgrade ustanove, gdje su se potpisivali ugovori, iako epidemiološka situacija i mjere ukazuju na visok rizik od infekcije koronavirusom.

Više roditelja javilo se danas “Vijestima” tvrdeći da su morali da nađu nekog ko će dijete da čuva, dok se oni “bave birokratijom”.

Iz te ustanove kazali su nam da su roditelji na vrijeme obaviješteni o redosljedu koraka prije nego što danas dovedu djecu u jedinice vrtića, i to preko sajta ustanove, ali i društvenih mreža. Takođe, tvrde da su vaspitačice na vrijeme formirale vajber grupe i obavijestile roditelje o dužnostima prije početka nove nastavne godine.

Međutim, majka, čije je dijete vraćeno jer nije imalo potvrdu izabranog pedijatra, tvrdi da joj je u dispanzeru Doma zdravlja rečeno da potvrdu ne može dobiti prije petka, “jer je na doktorka odsutna”.

gužva ispred vrtića
foto: Luka Zeković

Roditelj, čije je dijete vraćeno zbog nepotpisanog ugovora sa ustanovom, tvrdi da su tu vrstu papirologije uvijek potpisivali u jedinici koju dijete pohađa. Ovog puta, kaže on, ugovor je trebalo potpisati u upravnoj zgradi, sa čim mnogi roditelji nijesu bili upoznati, pa su njihova djeca jutros vraćena iz vrtića.

Iz uprave JPU “Đina Vrbica” tvrde da su roditelji na vrijeme obaviješteni šta sve treba da urade prije 1. septembra. Žale zbog gužve ispred upravne zgrade, ali ponavljaju da su se preko zvaničnih kanala – sajt i društvene mreže obraćali roditeljima, te da su vaspitačice formirale vajber grupe i ponovile redosljed koraka.

“Još 17. avgusta smo preko zvaničnih kanala obavijestili roditelje čija se djeca prvi put upisuju u ustanovu da već od narednog dana treba da dodđu, donesu potvrdu od pedijatra i potpišu ugovore. To su mogli učiniti u jedinici 'Poletarac'. Na isti način smo obavijestili i roditelje čija su djeca već pohađala vrtić da treba da potpišu ugovore 30. i 31 avgusta. Podsjećamo da se ugovor može potpisati tokom cijele godine, ali prije nego što dijete dovedu u vaspitnu jedinicu”, kazali su “Vijestima” iz uprave ustanove.

Objašnjavaju da se međusobna prava i obaveze moraju parafirati prije nego dijete dođe u vrtić i zbog plaćanja, s obzirom na to da se boravak mora uplatiti do petog u mjesecu za tekuči mjesec.

“Razumijemo roditelje i aktuelnu epidemiološku situaciju, ali smo više puta apelovali da obaveze završe na vrijeme”, zaključuju iz JPU “Đina Vrbica”.

Bonus video: