Grupa građanki: Negodovale smo jer nije bilo dozvoljeno svim ženama da pristupe ćivotu svetog Petra Cetinjskog

"Ukoliko ne djelujemo po Božijim zakonima, a djelujemo, nama treba da se bave pravoslavne crkvene zajednice ali bez prikrivanja i podmetanja kako se to sada čini"

19140 pregleda 67 reakcija 66 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Grupa građanki koje su bile na performansu "Ne! - Jevanđelu mržnje" na Cetinju tvrdi da su netačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je problem u Cetinjskom manastiru nastao oko snimanja, odnosno fotografisanja već da su one negodovale zato što nije bilo dozvoljeno svim ženama da pristupe ćivotu svetog Petra Cetinjskog.

Kako se navodi u reagovanju Sanje Vujović, Maje Miličković, Ivane Pajović, Svetlane M. Pajović, Slavice Bulatović, Lidije Leković, Hajdane Huter, Nine Martinović i Aleksandre Radoman Kovačević "SPC je smetala molitva žena koje su bile u crkvi".

Iz Mitropolije crnogorsko-primorska saopštila su ranije danas da je u Cetinjskom manastiru na dva mjesta istaknut znak da je snimanje zabranjeno, kao i da su "povodom medijskih objava i krivičnih prijava o navodnom sprečavanju grupe građana sa Cetinja da uđu u Cetinjski manastir, dužni da reaguju na takve neistine i podvale".

U saopštenju grupe građanski se navodi da su neke žene uspjele da uđu u Cetinjski manastir i da "dok su celivale ćivot i molile se, drugoj grupi to nije dozvoljeno".

"Snimanje i fotografisanje je započeto samo kako bi se pred Bogom i javnošću dokumentovalo ponašanje nekoliko muškaraca u SPC koji se lažno predstavljaju za bogoslužitelje. Da su se pristojno ponašali i vodili Božijim zakonima ne bi ni imalo potrebe da ih snimamo. Podmuklo je i nepravedno navesti da smo se ponašale bez dozvole jer da nijesu spriječili žene da pristupe svetom Petru Cetinjskom ne bi ni bilo potrebe da snimamo drsko ponašanje dva muškarca", navodi se u reagovanju.

Poručile su da neće "dozvoliti i pristati na ponižavaje žena u pravoslavlju".

One su u reagovanju navele i da sau "pod žestokim udarom na društvenim mrežama" i da traže "od SPC da osudi i zaustavi tako neprimejreno i drsko ponašanje muških vjernika".

Pozvale su Mitropoliju SPC da zaustavi, kako su izumeđu ostalog navele, "vulgarnu i primitivnu hajku na grupu žena koje su se opredijelile za istinsku vjeru, građanski aktivizam i feminizam".

"Ukoliko ne djelujemo po Božijim zakonima, a djelujemo, nama treba da se bave pravoslavne crkvene zajednice ali bez prikrivanja i podmetanja kako se to sada čini".

U saopštenju su, između ostalog navele da će o svemu obavijestiti Vladu , MUP Crne Gore, Upravu policije, nadležno državno tužilaštvo i diplomatska predstavništva i međunarodne asocijacije u Podgorici.

Bonus video: