DNP: Otužni pokušaj ismijavanja Njegoša, lažni predsjednik će uručiti priznanje lažnom piscu

"Dodjelom Njegoševe nagrade Miloradu Popoviću, koji je ukrao čak i naslov romana od drugog pisca, i neknjiževnim metodama stimulisao članove žirija da ga izglasaju, režim će demonstrirati svu brutalnost namještaljki u ispolitizovanoj kulturi"
69 pregleda 8 komentar(a)
DNP, Foto: DNP
DNP, Foto: DNP
Ažurirano: 12.11.2017. 11:42h

Demokratska narodna partija (DNP), kao partija građanske profilacije, u čijim redovima ima značajan broj kulturnih poslenika, pisaca i pjesnika, ukazuje da će se na Cetinju održati nova režimska, dosad neviđena farsa i lakrdija, dodjela Njegoševe nagrade aparatčiku DPS, Miloradu Popoviću, koji će bez imalo skrupula primiti nagradu za ništa, saopšteno je danas iz DNP.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručiće sjutra Njegoševu nagradu za 2017. godinu književniku Miloradu Popoviću. Iz Ministarstva kulture saopšteno je, da će nagrada Popoviću biti uručena u Vladinom domu na Cetinju. Popović je Njegoševu nagradu dobio za roman “Čovjek bez lica”, objavljen 2016. godine u izdanju OKF-a iz Cetinja i Frakture iz Zagreba. Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je Međunarodni žiri u kojem su bili Bogomil Đuzel iz Makedonije, Ivan Lovrenović iz Bosne i Hercegovine, Rusanka Lyapova iz Bugarske, Dušan Šarotar iz Slovenije, Jovica Aćin iz Srbije, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Vlatko Simunović iz Crne Gore.

"Otužni pokušaj ismijavanja Njegoša, i to baš na Cetinju, na taj način biće dodatni prilog virtuelnoj stvarnosti Crne Gore, u kojoj pisci marginalci dobijaju visoku Njegoševu nagradu samo zato što su bili dežurni pljuvači i režimski egzekutori na Javnom servisu kad god je trebalo blatiti progresivne tokove, intelektualce i partije u Crnoj Gori. Da bi farsa bila veća, i sve bilo u tonu, kvazi-piscu Popoviću nagradu će uručiti kvazi-predsjednik Crne Gore, kojeg je Milo svojevremeno gurnuo na (ina)uguranciji s leđa, isto kao Tramp Duška Markovića, pa će lažni predsjednik imati skrupula da uruči previsoko njegoševsko priznanje lažnom piscu. Ali će sva kulturna Crna Gora ovu jeftinu cetinjsku melodramu prihvatiti kao novu budalaštinu režimskih programera kulture, tj, nekulture, i nasmijati se grohotom književnoj montaži bez presedana", navodi se u saopštenju DNP.

Iz te partije su dodali da će se Popović tako ni kriv ni dužan svrstati rame uz rame sa velikanima.

"Velikanima kojima inače nije ni do koljena, a sve to će biti novi prilog kulturnom beščašću u Crnoj Gori, u kojoj je glavni književni akreditiv članska karta DPS, a ne književni dometi i istinsko stvaralaštvo. Dodjelom Njegoševe nagrade Miloradu Popoviću, koji je ukrao čak i naslov romana od drugog pisca, i neknjiževnim metodama stimulisao članove žirija da ga izglasaju, režim će demonstrirati svu brutalnost namještaljki u ispolitizovanoj kulturi. I svoje nekulturno lice, i sunovrat u koji ide crnogorska kultura, preko koje se vlasti odužuju svojim aparatčicima. Režim, koji ovim honoriše Popovićeve partijske zasluge, kao i sam neznaveni Popović, upravo, po riječima Sv. Petra Cetinjskog, "čine ono što znaju, no ne znaju što čine". I to nasred Cetinja, u pokušaju da manipulišu čak i svijetlim Njegoševim likom i djelom. Ova cetinjska šarada u režiji Komesarijata za kulturu DPS premašuje sva očekivanja, kao ekstremni primjer ko su sve naši „čuvari poštenja“. Zato ljudi od kulture iz DNP-a poručuju: "Bravo, Filipe, ovom komedijom-dodjelom svoj nezasluženi treći mandat otaljavaš u svom stilu"", zaključuje se u saopštenju DNP.

Bonus video: