Na Skadarskom jezeru ima povlašćenih krivolovaca

“Većina lovočuvara, njihova djeca i ostala rodbina imaju pravo da love kada žele i kojom opremom žele, bez obzira da li je legalna ili nelagalna, dok sportski ribolovci od 'strujaša', koji kruže oko njih, ne mogu da uživaju u najobičnijem pecanju. Zato i ne čudi ovaj slučaj gdje je uhapšen sin nadzornika NP 'Skadarsko jezero', dok je on bio u smjeni”, kazao je Bulatović
207 pregleda 4 komentar(a)
Elektro oprema za krivolov, Foto: NPCG
Elektro oprema za krivolov, Foto: NPCG
Ažurirano: 11.11.2017. 21:19h

Slučaj uhapšenog lovočuvarevog sina pokazuje da je Tim za očuvanje šarana osnovano godinama govorio da na Skadarskom jezeru ima povlašćenih kada je riječ o krivolovu, koji je dostigao alarmantne razmjere.

To je “Vijestima” rekao predsjednik te nevladine organizacije Vladimir Bato Bulatović, koji godinama upozorava na bezakonje na Skadarskom jezeru.

Podgorička policija u ponedjeljak je uhapsila Milorada Maraša zbog krivolova na Skadarskom jezeru, u trenutku kada je njegov otac - dugogodišnji lovočuvar Milenko bio na radnom mjestu.

“Većina lovočuvara, njihova djeca i ostala rodbina imaju pravo da love kada žele i kojom opremom žele, bez obzira da li je legalna ili nelagalna, dok sportski ribolovci od 'strujaša', koji kruže oko njih, ne mogu da uživaju u najobičnijem pecanju. Zato i ne čudi ovaj slučaj gdje je uhapšen sin nadzornika NP 'Skadarsko jezero', dok je on bio u smjeni”, kazao je Bulatović.

Policija je u ponedjeljak, u mjestu Morača, uhapisila dvojicu osumnjičenih za krivolov električnom strujom, od kojih je jedan sin lovočuvara Milenka Maraša.

Maraš tvrdi da je toga dana bio u patroli nekoliko sati prije nego je njegov sin uhapšen, i da na toj lokaciji nije primijetio nedozvoljene aktivnosti. Zbog toga sumnja da je njegovom sinu smješteno.

Bulatović je kazao da je njegov Tim za očuvanje šarana odradio dobar posao u vrijeme ribolovnog zabrana, ali da im to nije bilo dozvoljeno ove godine.

“Prije dvije godine smo sa lovočuvarima odradili dobar posao, volontirajući u patrolama jezerom, dok su nam sa obala javljali gdje se vrše nelegalne aktivnosti. Ove godine nam, međutim, ta vrsta volontiranja nije dozvoljena, a svjedoci smo ogromnog izlova ribe nedozvoljenim sredstvima, a na ša Fejsbuk stranica je puna dokaza da je istina šta pričamo”, kazao je Bulatović.

Tvrdi da ih je ove godine novi direktor NP “Skadasrko jezero” pozvao i dogovorili smo se da ponovo volontiramo na isti na čin, kako bismo doprinijeli zaštiti ribljeg fonda jezera.

Njihov trud su prepoznali i državni organi, pozvavši ih da budu dio novooformljene Vladine Radne grupe “Stop krivolovu” čiji je Bulatović član. Oni na njihovoj Fejsbuk stranici gotovo svakodnevno objavljuju fotografije sumnjivih i nelegalnih aktivnosti na Skadarskom jezeru .

Bonus video: