Uprava za šume demantovala tvrdnje o devastaciji, krčenju i divljačkom odnosu prema brdu Gosteč

Iz Uprave za šume apelovali su na građane, “koji imaju nekih saznanja da se u nekom području dešavaju ilegalne aktivnosti i bespravne sječe, ili imaju neku zamjerku ili problem u vezi sa šumom, da svoja saznanja dostave šumarskoj inspekciji, Upravi policije i Upravi za šume, kako bi u budućem periodu reagovali na efikasniji i brži način”

8735 pregleda 2 komentar(a)
Uprava za šume
Uprava za šume

Uprava za šume demantovala je navode trojice mještana sela Vidre, koji su nedavno optužili šumsko gazdinstvo u Pjevljima za devastaciji, krčenje i divljački odnos prema brdu Gosteč.

U reagovanju Uprava za šume “posebno demantuje navode iz saopštenja mještana da u tim radnjama ima elemenata legalizovane korupcije od strane države”.

Ističu da je 31. avgusta formirana komisija koja je obišla to područje zajedno sa potpisnicima saopštenja, koji su im se kako tvrde izvinili i priznali da su pretjerali u svojim navodima o uništavanju šuma, legalizovanoj korupciji i mitu.

Navode i da je komisija koju je formirao šef Područne jedinice u Pljevljima 1. 9. izašla na teren u prisustvu autora saopštenja, rejonskog lugara, šumarskog tehničara koji je prozvan i etiketiran u saopštenju, a koji je doznačio izdanačke šume u odjeljenjima na lokaciji Gosteč.

”Obilaskom lokacije konstatovano je da je doznaka izvršena stručno i da se ne radi o krčenju i devastaciji šuma, niti postojanju mogućnosti pojave erozije i ugrožavanja šumskog zemljišta, a posebno da nema govora o varvarskom i divljačkom odnosu prema šumi. U zapisniku se navodi da je doznačar koristio slobodnu tehniku uzgoja šuma prilagođavajući se konkretnoj situaciji prevođenja, konverzijom niskih izdanačkih šuma u visoke šume sjemenskog izvora, što komisija i preporučuje za dalje gazdovanje na području brda Gosteč, a i pojava četinarskih vrsta nagovještava budućnost visokih mješovitih sastojina lišćara uz učešće četinara”, navodi se u reagovanju.

Komisija je utvdila i da na lokaciji Gosteč, sva odjeljenja pripadaju gazdinskoj grupi izdanačkih šuma za konverziju sa ukupnim prinosom bruto sječive mase od 3844 metra kubna.

”U periodu važenja Programa gazdovanja od 2019. godine zaključno sa avgustom 2021. godine na ovoj lokaciji je izdato 507 metara kubnih bruto drvne zapremine ogrevnog drveta. Sva ova odjeljenja na području Gosteča nisu eksploatisana putem koncesija, već je planirani iznos namijenjen isključivo za izdavanje ogrevnog drveta za potrebe ruralnih domaćinstava... Podnosioci inicijative Vladimir Gazdić, Vukoman Joksović i Jagoš Ćirović na terenu su priznali da su pretjerali u svojim navodima o uništavanju šuma, legalizovanoj korupciji i mitu i izvinili se našem tehničaru Popoviću i PJ Pljevlja, na čemu im se zahvaljujemo, jer je to korektan odnos”, piše u reagovanju.

Ističu da na “istinski konstruktivne kritike” gleda uvijek blagonaklono, što u ovoj situaciji nije bio slučaj.

”Uprava za šume, ne želeći da stvari prepušta slučaju, do daljeg je obustavila sve aktivnosti na rejonu brda Gosteč, dok konačno mišljenje na zapisnik ne daju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nadležni inspektor šumarstva. Ukoliko oni kažu da ta mjera obustave svih radova na ovom području treba da ostane na snazi, Uprava za šume će to i učiniti, iako na osnovu zapisnika komisije to nije predlog”, tvrde u Upravi za šume.

Optužili su i predsjednika NVO Breznica Milorada Mitrovića da je na ovu temu u javnosti iznio niz neistina.

Kazali su da će sjutra, mještani sela Vidre zajedno sa njihovom komisijom i nadležnim šumarskim inspektorom izaći još jednom na teren, kako bi se potvrdio zapisnik komisije i našlo najbolje rješenje za zahtjeve mještana.

”S tim u vezi, pozivamo i gospodina Mitrovića da nam se pridruži ukoliko je voljan, s obzirom na to da ovo nije način na koji on pronalazi činjenično stanje”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za šume apelovali su na građane, “koji imaju nekih saznanja da se u nekom području dešavaju ilegalne aktivnosti i bespravne sječe, ili imaju neku zamjerku ili problem u vezi sa šumom, da svoja saznanja dostave šumarskoj inspekciji, Upravi policije i Upravi za šume, kako bi u budućem periodu reagovali na efikasniji i brži način”.

Bonus video: