Sveštenik iz Tivta podnio prijavu, targetiran kao navodni autor govora mržnje na internetu

„Ovako nešto se dešavalo ranije i drugim ličnostima. Za mene je ovo udar na moju ličnost i Crkvu čiji sam molitvenik, za ovaj grad i narod koji u njemu živi", kazao je Petrović

18592 pregleda 206 reakcija 30 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Paroh tivatski, protojerej Petar Petrović, targeriran je danas na društvenim mrežama kao navodni autor nacionalističkih i šovinističkih poruka upućenih Crnogorcima.

Pod naslovom „Tivatski pop i prvi saradnih Mihajla Backovića, prijeti crnogorskim portalima i psuje Crnogorce – pop bi da kolje malo“, objavljena je fotografija Petrovića i navodni screenshot sa njegovog fejsbuk profila u kojem je tivatski sveštenik navodno napisao: „Napušite nam se k... bagro crnogorska, spomenite još samo jednom Oca Mihaila i doću lično da vas bijem, znamo svi za koga vaš portal botuje“.

Inače, ime sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, na koga se aludira u ovom postu je Miajlo, a ne Mihajlo Backović.

Po saznanju da se ova poruka pojavila i da se širi društvenim mrežama, tivatski paroh Petar Petrović je odmah, oko 16 časova, Odjeljenju bezbjendosti Tivat podnio prijavu protiv N.N. lica, izričito pritom negirajući da je on autor sporne objave.

U prijavi u koju su „Vijesti“ imale uvid, sveštenik Petrović je naveo da ga je najviše urijedila poruka da bi on navodno „da kolje“.

„Ovako nešto se dešavalo ranije i drugim ličnostima. Za mene je ovo udar na moju ličnost i Crkvu čiji sam molitvenik, za ovaj grad i narod koji u njemu živi. Nikada u svom životu nisam pravio među ljudima razliku po nacionalnom osnovu, ni po vjerskom opredjeljenju. Iz toga izlazim ponosan na sva moja prijateljstva u ovom gradu, gdje sam primljen i prihvaćen kao da sam u njemu i rođen“, naveo je Petrović u izjavi datoj pred inspektorima OB Tivat, zatraživši pomoć policije, tužilaštva i ostalih nadležnih državnih oprana „da se obustave ove gnusne laži“.

On je izjavio da poštuje „državu, Ustav i sva prava pojedinaca na njihovo nacionalno i vjersko opredjeljenje“ i odlučno negirao da je on autor objave na fejsbuku koja mu se pripisuje od strane drugih pojedinaca na društvenim mrežama.

Slučaj paroha Petra Petrovića najnoviji je i do sada najdrastičniji u nizi od skoro deset sličnih slučajeva nacionalističkih, šovinističkih i huškačkih izjava čiji su navodno, autori građani Tiva srpske nacionalnosti ili politički bliskih dijelu građanske liste Narod Pobjeđuje koja je okosnica lokalne vlasti u tom gradu.

Serijal prozivki mahom mlađih Tivćana da su autori nacionalističkih ili šovinističkih objava na društvenim mrežama u kojima oni navodno, targetiraju i napadaju građane crnogorske nacionalnosti i pristalice CPC-a, počeo je 23.avgusta kada je lider OO SDP Tivta Aleksandar Đurović policiji podnio prijavu protiv Slobodana Risančića, sina odbornika NP Dejana Risančiča, da je on navodno prijetio nasiljem građanima koji su se namjeravali okupiti na Cetinju da pokušaju spriječiti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je obavljeno 5.septembra.

Oba Risančića su negirala da je Slobodan napisao spornu izjavu i samoinicijativno su predali njegov mobilni telefon i sve ostale informatičke uređaje iz kuće policiji sa zahtjevom da ih vještače informatički i stručnjaci Forenzičkog centra iz Danilovgrada kako bi se utvrdilo da li je sa nekog od tih uređaja poslata sporna objava. Slična neprijatna iskustva nakon toga imalo je još nekoliko mlađih Tivćana koji su na društevnim mrežama označeni kao autori sličnih nacionalističkih i šovinističkih objava na fejsbuku, a što su svi oni negirali da su uradili i ustvrdili su da su im profili hakovani.

Policija i Tužilaštvo do sada se nisu izjašnjavali o tim slučajevima, niti o tome da li se vode istrage o mogućem sajber kriminalu u ovim primjerima.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je samo “Vijestima“ potvdilo da je formiran predmet “na osnovu spisa koji su dostavljeni od strane Uprave policije povodom objava - poruka na društvenoj mreži „Facebook“ dana 23.08.2021. godine i isti se nalazi u fazi izviđaja, tokom kojeg izviđaja tužilaštvo preduzima sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a između ostalog dat je nalog policiji za utvrđivanje IP adresa, te identifikacije lica koja su objavljivala sporne komentare.”

Bonus video: