Mitrović: Ekologija ne poznaje administrativne granice, nacije, religije

"Imajući u vidu da je životna sredina među najznačajnijim politikama u kontekstu globalnog razvoja, a da je Republika Sjeverna Makedonija naš značajni regionalni partner, Bilateralni sporatum o saradnji u oblasti životne sredine iz 2019. predstavlja dobru osnovu za intenziviranje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, sa posebnim naglaskom na oblast upravljanja otpadom", izjavio je Mitrović

5072 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ekologija ne poznaje administrativne granice, nacije, religije, i mislim da postoji opšti konsenzus, pa i na regionalnom nivou, o važnosti zaštite životne sredine, jer bez očuvane životne sredine, nema nam ni zdravog života, saopštio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

On se kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u okviru prve zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, sastao sa makedonskim ministrom životne sredine i prostornog planiranja, Naserom Nuredinijem.

U saopštenju se navodi da je cilj sastanja "jačanje bilateralne saradnje sa Republikom Sjevernom Makedonijom kao jednim od strateških partnera u oblasti zaštite životne sredine".

"Imajući u vidu da je životna sredina među najznačajnijim politikama u kontekstu globalnog razvoja, a da je Republika Sjeverna Makedonija naš značajni regionalni partner, Bilateralni sporatum o saradnji u oblasti životne sredine iz 2019. predstavlja dobru osnovu za intenziviranje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, sa posebnim naglaskom na oblast upravljanja otpadom", izjavio je Mitrović.

U saopštenju se navodi da je "Mitrović inicirao formiranje radne grupe sa predstavnicima resornih ministarstava dvije države, kako bi se konkretizovala saradnja predviđena Bilateralnim sporazumom".

U saopštenju piše i da je Nuredini "istakao značaj razmjene iskustava i razmatranje izazova između dva ministarstva u pogledu oblasti upravljanja otpadom, posebno kada su u pitanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i pitanje selektivnog prikupljanja otpada, potom razmjene iskustva u pogledu uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000, kao i iskustva sa formiranjem značajnih institucija poput Agencije za zaštitu životne sredine i Eko-fonda, koje, za razliku od Crne Gore, Sjeverna Makedonija trenutno nema".

"Na sastanku je bilo riječi i o prostornom planiranju i zaključeno je da i u ovoj oblasti postoji mogućnost razmjene konkretnih iskustava i praksi, budući da su obje zemlje u procesu donošenja Prostornog plana na nacionalnom nivou, kao i izmjene zakona i propisa koji regulišu ovu oblast", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: