Uz bolju naplatu takse, čistoću i manje buke do još bolje sezone

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Gzim Hajdinaga kaže da je sezona bila iznad svih očekivanja, ali da može i bolje...

14668 pregleda 50 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Sezona u Ulcinju bila je iznad svih očekivanja, ali postoje stvari koje mogu mnogo bolje da izgledaju - potrudićemo se da već narednog ljeta imamo manje buke i saobraćajnih gužvi, čistiji grad i bolju naplatu boravišne takse.

To je za “Vijesti” kazao direktor Turističke organizacije (TO) Gzim Hajdinaga, sumirajući rezultate sezone koja još traje. Prema zvaničnoj statistici TO od prošlog petka, u Ulcinju trenutno boravi nešto više od deset i po hiljada turista.

Što se uporednih podataka tiče, Hajdinaga je naveo da još nije privedena kraju analiza broja turista i noćenja, preciziravši da će te podatke imati krajem septembra.

”Tada će Monstat objaviti zvanične podatke koji objedinjuju i podatke hotelskih kapaciteta, kampova i ostalih smještajnih jedinica, kako bismo i mi imali jednu pregledniju tabelu o broju dolazaka i noćenja”, pojasnio je Hajdinaga.

Podsjetio je da je prošla godina bila veoma teška za Ulcinj, budući da grad cijeli privredni razvoj bazira na turizmu. Poštujući mjere protiv koronavirusa, naveo je, TO morala je kanalisati svoje aktivnosti da s jedne strane sačuva zdravlje mještana, a s druge spasi ekonomiju.

”Uradili smo sve što je do nas da budemo prisutni na regionalnim tržištima i da svim potencijalnim gostima približimo ponudu Ulcinjske rivijere. Od januara do juna, posjetili smo Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Kroz direktne kontakte s turističkim institucijama i agencijama, a i samim građanima, te preko najeminentnijih elektronskih i pisanih medija, predstavili smo ponudu Ulcinja. Kao što se moglo vidjeti ovog ljeta, naše aktivnosti urodile su plodom”, ocijenio je Hajdinaga.

Podsjetio je da je TO u maju bila domaćin velikom broju novinara iz zemalja regiona, a da je u junu prvi put organizovan Pro Beach Socker za sportske novinare iz zemlje i regiona. U predvečerje sezone, kazao je, ispod zidina Starog grada održano je finalno veče “Veče albanskih klipova”, a dio tog spektakla, osim albanskih pjevača s Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i dijaspore, koji je direktno emitovan na državnim televizijama zemalja učesnica, bili su i predstavnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Grčke.

Hajdinaga je zahvalio svim turističkim privrednicima koji su prepoznali trud TO i pomogli “da zajedno prevaziđemo sve prepreke i da budemo dobri domaćini”.

”U saradnji sa NTO bili smo i domaćini novinara iz Francuske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najveća zahvalnost ide medijima iz regiona koji su nam omogućili da što više budemo prisutni kod njih prije početka sezone. Još jednom se dokazalo da je naše najveće tržište upravo region, pa smo sve snage usmjerili ka njemu”, kazao je Hajdinaga.

Najveći broj gostiju, kako je naveo, bio je s Kosova, a zatim iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, ali i iz dijaspore.

Podsjetio je i da je obavezno plaćanje osiguranja za vozila s Kosova ukinuto na bazi reciprociteta, što se, pozitivno reflektovalo na posjetu.

Broj prijavljenih gostiju, prema evidenciji iz TO, bio je 60 do 65 odsto u odnosu na 2019.

”To je ono čim ne možemo biti zadovoljni. Uprkos svim našim naporima da otvorimo veliki broj informacionih punktova u gradu, apelu našim sugrađanima da prijavljuju svoje goste radi sigurnosti i situacije s pandemijom Covid-19, pomoći granične policije u dijeljenju flajera svim turistima koji su prešli granicu, postavljanju bilborda kroz grad, nijesmo uspjeli da realizujemo dobru naplatu takse”, kazao je Hajdinaga.

Ponovio je da je TO uradila sve što je mogla u domenu svoje nadležnosti.

”Naplata boravišne takse nije naša nadležnost. Apelujem na sve nadležne organe da preduzmu konkretne mjere povodom toga, jer sezona još traje. Još ima vremena da hotelijeri izvrše svoje obaveze ukoliko sve strukture sa svojim kompetencijama odrade posao do kraja i poštuju zakonske obaveze.”

Pješčane plaže i klima aduti za zimske pripreme sportista

Hajdinaga je kazao da je ljetnja sezona pri kraju i da se TO već okreće pripremama za narednu ljetnju, ali i zimsku. Najavio je učešće na sajmu u Lukavcu 16. septembra, čime će TO zvanično početi kampanju i promociju zimske i naredne ljetnje sezone.

”Jedna smo od rijetkih destinacija koja ima sve potencijale i prirodne resurse za razvoj zimskog sportskog turizma. Tu prije svega mislim na povoljnu klimu i naše pješčane plaže koje su idealne za pripreme sportista”, kazao je Hajdinaga.

Najavio je i izradu Plana programa za 2022. i strategije razvoja Ulcinja za više godina unaprijed.

”Govorimo o gradu koji ima jezero, rijeku, more, veliki broj netaknuth zelenih površina, razruđenu i pristupačnu obalu, prelijepe plaže, jako povoljnu klimu i dugu istorijsku baštinu. Možemo reći da u Ulcinju postoje uslovi i za kupališni i ljetnji turizam, ali i za sportski, rekreativni, kongresni i zdravstveni turizam. Naravno, potrebno je izvršiti analizu i utvrditi na kojem stadijumu se nalaze ovi vidovi turizma i aktivno raditi na vođenju marketinga da se oni što bolje promovišu.”

Bonus video: