Opština Budva i MSC: Neistina da se otima imovina, Grbljani imaju punu podršku Carevića

Opštine Budva i Mediteranski sportski centar odbacili tvrdnje NVO “Jaz - Mrčevo polje” i pojedinih odbornika, tvrde da se radi o podmetanju i namjeri da se proizvede još jedna afera

16226 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva i Mediteranski sportski centar (MSC) odbacili su tvrdnje NVO “Jaz - Mrčevo polje”, te poručili da je neistina da namjeravaju da otmu imovinu Grbljanima.

”Saopštenjem za javnost NVO ‘Mrčevo polje - Jaz’, kao i pojedinim nastupima odbornika u lokalnoj skupštini, pokušala se zamjenom teza i podmetanjem proizvesti još jedna afera u Budvi. Apsolutno su netačne tvrdnje da predsjednik opštine Marko Carević i rukovodstvo MSC žele da otmu nekome zemlju, već je istina da smo u skladu sa zakonom i zakonskim ovlašćenjima dužni da štitimo imovinu Opštine Budva, kao i budžet svih građana. Zahtjev za izdavanje privremene mjere pred Osnovnim sudom u Kotoru podnijet je iz razloga jer Opština Budva ne pristaje na višegodišnje ucjene rukovodstva nekih predstavnika nevladine organizacije. Naime, nakon što je u toku godine Opština Budva raskinula ugovor s tom nevladinom organizacijom o zakupu i nakon što je MSC ušao u pregovore sa direktnim zakupom, kao preduzeće kojem je povjereno na upravljanje sportskim terenima i administrativnom zgradom, izvršen je protivzakonit upad u prostorije, zatvoreni su sportski tereni i onemogućeno je održavanje sportskih treninga i manifestacija na ovom prostoru”, navodi se u reagovanju Opštine i MSC.

Oni tvrde da je saopštenjem pokušano da se dezavuiše javnost, te da ono ima svoju političku pozadinu kojom se pokušala nanijeti šteta rukovodstvu opštine.

”Istina je da se gospodin Carević zalaže za povraćaj imovine svim stvarnim vlasnicima zemljišta na lokalitetu Jaz o čemu je javnost i te kako upoznata, a činjenica da je i njegova porodica jedna od onih koja potražuje vlasnička prava na zemljištu najbolje razgrađuje netačne teze o otimanju imovine jer bi u tom slučaju s pozicije predsjednika otimao imovinu samom sebi. Radi potpunog informisanja javnosti želimo da saopštimo da je na skoro održanom sastanku s ministrom ekologije i prostornog planiranja Ratkom Mitrovićem na temu izrade PUP-a Budva bilo posebno riječi o regulisanju imovinskih pitanja stvarnih vlasnika i da je neophodno naći način da se ispravi višedecenijska nepravda prema Grbljanima koji su oštećeni otimanjem njihove porodične imovine. S druge strane, pošteno bi bilo da je, kada se već stavio u funkciju političkih napada, Bućin saopštio kompletnu istinu svojim Grbljanima, te da se u ime NVO na čijem je čelu, izjasni šta je za sve vrijeme od kad postoji NVO urađeno za Grbljane. Ovo posebno kada se ima u vidu da od 2007. godine opština u prosjeku godišnje plaća zakup po 100.000 eura na ime rente parcela na kojima se nalaze sportski tereni koje je sama Opština Budva izgradila”, navode iz lokalne uprave.

Kako navode, činjenica koja proizilazi iz finansijske kartice ove NVO potvrđuje da je za period od 2007. godine do dana današnjeg, na ime zakupa zemljišta ova NVO od opštine naplatila preko milion eura.

”Dok i pored toliko izdvojene sume novca Grbljani tapkaju u mjestu i očigledno će tapkati sve dok njihove interese zastupa predstavnik ove nevladine organizacije. Bilo bi lijepo da Bućin, za početak, objasni Grbljanima šta je urađeno s preko milion eura koji iznos je od Opštine Budva prihodovala NVO na ime zakupa njihove đedovine. Takođe, bilo bi lijepo da Bućin objasni Grbljanima zašto je kasa NVO prazna i pored činjenice da se u istu slila velika suma novca, dok s druge strane imovinsko-pravna pitanja u korist Grbljana nisu riješena od postojanja NVO. Imamo činjenicu da je polje Jaz jedini lokalitet na kojem nije izvršen povraćaj imovine, pa bi moralno bilo da Bućin, umjesto što se bavi političkim napadima, podnese ostavku na mjesto predsjednika. Zaslužuju Grbljani da znaju da Bućina ne boli njihova imovina niti zaštita njihove imovine, već naprotiv, radi se o ličnom interesu iz razloga što je Opština Budva napokon odlučila da prekine bezakonje pojedinaca koji se pokušavaju sakriti u sjenci NVO. Očigledno je da samo on i jedna mala grupa zagovaraju stav radikalnih mjera, pa plasiranjem neistina i nevještim spinovanjem pokušavaju se predstaviti kao heroji u odbrani imovine Grbljana, dok je istina na potpuno drugoj strani. Cijeneći činjenicu da je zapravo Bućin izjavio da su Grbljani kao članovi NVO na čijem je čelu, radikalno postupali prilikom raskida ugovora o zakupu od strane Opštine Budva, čineći sve kako bi došao u centar pažnje javnosti i zaštitio lične interese, moramo ga razočarati i ukazati na istinitost događaja. Naime, kada su Bućin i ta grupica ljudi, koji očigledno jedini imaju interes u svoj ovoj priči, pokušali da radikalizuju stvari i u prljavu priču i postupak uvuku časne i poštene Grbljane, članovi te NVO na čijoj đedovini se nalaze sportski tereni su bez dvoumljenja dali saglasnost Opštini Budva za besplatno korišćenje predmetnih parcela. S toga, ne stoje kao tačne tvrdnje da su Grbljani radikalno postupali, već da je pojedinac pokušao da samovoljom sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist”, ističe se u saopštenju

Kako se naglašava “niti Opština, niti MSC čiji je osnivač Opština Budva neće oštetiti ni jednog časnog Grbljanina”.

”Naprotiv, zalažemo se svim silama da se izvrši povraćaj vlasništva nad zemljom stvarnim vlasnicima, kao i da se isti obeštete ukoliko povraćaj nije moguć i to na pravedan i zakonit način. Lični interesi pojedinaca neće pokolebati ni gospodina Carevića da pomogne svim Grbljanima da svoju đedovinu vrate u privatno vlasništvo i da samostalno gazduju svojom đedovinom, kada će biti u prilici da s Opštinom ili bilo kim drugo, zaključe pravni posao kako bi lično od svoje đedovine mogli da ubiraju plod da to ne rade drugi u njihovo ime, pritom, ponašajući se kao da je to njihova prćija. Na kraju, Opština Budva na čelu s Markom Carevićem će uvijek biti na strani građana i zakona, a u skladu s istim će stati u zaštitu interesa kako Grbljana, tako i svih građana Opštine Budva. U toj namjeri preprega i sprega neće biti lični interesi niti bilo kakvi jeftini, vickasti pokušaji ubiranja političkih poena, na isti način kako su pojedinci ubirali imovinsku korist od tuđe imovine. Rukovodstvo Opštine Budva će učiniti sve da se izvrši povraćaj imovine stvarnim vlasnicima i da se isti obeštete, a pojedinci koji po ovom pitanju ostvaruju svoje lične koristi će konačno biti stavljeni po strani. Još jednom želimo da naglasimo da pokušaj političkog spinovanja i neosnovanih napada neće proći jer građani dobro znaju ko radi u njihovom interesu”, zaključuje se u saopštenju.

Samo neka stavljaju katance i tjeraju djecu s terena

Iz Opštine tvrde da je namjera da se silom i protivzakonito izvrši pritisak na rukovodstvo opštine da se poveća iznos zakupnine.

”Neodgovorni pojedinci u ovoj nevladinoj organizaciji su očito pomislili da to što će staviti katance na terene i tjerati djecu prisiliti Opštinu da pristane na njihove ucjene. Na takav odnos opština neće nikada pristati zbog čega smo i pokrenuli sve zakonske mehanizme da zaštitimo ogromna sredstva koja je opština uložila na tom lokalitetu. Podsjećanja radi, u pitanju je višemilionski iznos gdje je opština investitor izgradnje sportskih terena i kompletne infrastrukture. Posebno je problematično što ova nevladina organizacija, po naknadnim saznanjima do kojih smo došli, nije predstavnik svih vlasnika zemljišta već samo jednog dijela, zbog čega nema legitimaciju da daje u zakup zemljište, što im je i više puta saopšteno kao veoma problematična pravna stvar. Osim toga, Opštini je data saglasnost od druge nevladine organizacije, koja takođe gazduje ovim prostorom NVO ‘Jaz - Budva’, da može da koristi sportske terene kao i od mjesne zajednice Jaz i mjesne zajednice Prijevor i Seoce, zbog čega su netačne tvrdnje da opština uzurpira bilo kome zemljište”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: