Firma Blaža Đukanovića postavlja rasvjetu u centru Pljevalja

Radove u Tršovoj ulici vrijedne 22.188 eura finansira Opština, kao i ranije nabavke svjetiljki i stubova

12694 pregleda 27 reakcija 25 komentar(a)
Tršova ulica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Tršova ulica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Firma “BB solar” u vlasništvo Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, dobila je posao postavljanja nove rasvjete uTršovoj ulici u centru Pljevalja.

Radove vrijedne 22.188 eura finansira Opština Pljevlja, u kojoj je na vlasti Demokratska partija socijalista sa koalicionim parnerima Socijaldemokratama i Bošnjačkom strankom.

Iz Opštine su saopštili da je postavljanje nove rasvjete u Tršovoj ulici nastavak uređenja centra grada.

”Nakon završenih radova na modernizaciji javne rasvjete u Ulici Kralja Petra I, kao i parku ispod Pošte Crne Gore i parku Trga 13. Jul, na potezu od NLB banke do Crkve Svete Petke počinje zamjena 28 starih, energetski neefikasnih, novim LED svjetiljkama i stubovima, koji će stilski i tehnički biti podudarni sa stubovima u centru grada”, saopšteno je iz Opštine Pljevlja.

Tim aktivnostima, ističu u Opštini, dodatno se unapređuje kvalitet osvijetljenosti saobraćajnica, postiže se značajno smanjenje potrošnje električne energije kao i smanjenje štetnih izduvnih gasova.

Opština će, tvrde u lokalnoj upravi, nastaviti sa aktivnostima na izgradnji i modernizaciji javne rasvjete i na drugim lokacijama.

Đukanovićeva firma, kao najpovoljniji ponuđač, dobila je ranije i posao nabavke svetiljki i stubova za osvjetljenje u glavnoj gradskoj ulici. Posao je bio procijenjen na iznos od 150.000 eura, a BB solar je dao ponudu od 140.431 euro.

Osim Đukanovićeve firme ponude su dostavile i firme “Znak” i “Cema” iz Podgorice, kao i nikšićko preduzeće “Ramel”.

Interesantno je da je pljevaljska Direkcija za izgradnju i investicije u tenderskoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na tehničke specifikacije predvidjela dekorativne svjetiljke javne rasvjete tipa “valentino /24LED/55W/ ili ekvivalento”, kao i da na završetak stuba treba da bude “fi60mm”, prilagođen za montažu “valentino LED svetiljke Schreder, ili ekvivalentno”. “BB solar” je dostavila karakteristike tražene svjetiljke “valentino” navedene u katalogu proizvođača.

Dostavila je i Izvještaj o opadanju svjetlosnog fluksa, Deklaraciju o usaglašenosti “valentino” od 16. 10. 2018. godine, neovjerenu kopiju, kao i licencu br.18932 od 24. 6. 2014. godine, izdata R-Tech, Lijež, Belgija, primalac licence Schreder S. A. Brisel Belgija.

Ostale tri ponude firmi proglašene su neispravnim, između ostalog i zbog toga što iako su ponudile brend “nacrtan” prethodnom tenderskom dokumentacijom traženog proizvođača, nijesu naveli “izlazni svjetlosni fluks - tip:valentino 24LED/55W schreder ili ostale karakteristike”.

Članom 51 Zakona o javnim nabavkama predviđeno je da naručilac “ne smije da u tenderskoj dokumentaciji koristi ili se poziva na tehničke karakteristike ili specifikacije, robni znak, patent ili tip, ni posebno porijeklo ili proizvodnju koje označavaju robe, usluge ili radove, ako bi takvim označavanjem dao prednost određenom ponuđaču ili bi mogao neopravdano da isključi ostale ponuđače”.

Bonus video: