Đurović: Vjeronauci nije mjesto u školama

Formalni obrazovni sistem treba snažiti predmetima koji će razvijati pojedince sa kritičkim mišljenjem i koji će podržavati naučni razvoj, kazao je potpredsjednik URE

15205 pregleda 1361 reakcija 136 komentar(a)
Đurović, Foto: GP URA
Đurović, Foto: GP URA

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović saopštio je danas da je ta partija protiv uvođenja vjeronauke u škole.

Smatraju da se vjeronauka može izučavati u okviru vjerskih institucija i da svi zainteresovani građani mogu svoju djecu usmjeravati na taj oblik podučavanja na tim mjestima.

"U školama već postoji izborni predmet koji se zove 'Istorija religija' kojim se pruža sticanje znanja o svim religijama. Formalni obrazovni sistem treba snažiti predmetima koji će razvijati pojedince sa kritičkim mišljenjem i koji će podržavati naučni razvoj", naveo je Đurović.

U sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori, državni obrazovni sistem treba da doprinese očuvanju takvog vaspitanja i poštovanja različitosti, zaključuje potpredsjednik URE.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je u razgovoru za beogradsku "Politiku" da je obaveza crkve da se zalaže za uvođenje vjeronauke u školama, ali da bi bilo dobro da prethodno imaju saglasan stav svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori po tom pitanju.

"Vijesti" su ranije ove sedmice objavile nacrt Temeljnog ugovora između države i Srpske pravoslavne crkve, a u članu 16 tog dokumenta navodi se da će pravoslavna vjerska nastava u javnim školama biti regulisana posebnim ugovorom između strana ugovornica.

Bonus video: