Registrovano povećano prisustvo migranata i izbjeglica na teritoriji Opštine Pljevlja koji putuju prema zemljama EU

To je konstatovano na sastanku Radnog tima za praćenje migrantske krize u proširenom sastavu

4469 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka radnog tima, Foto: Goran Malidžan
Sa sastanka radnog tima, Foto: Goran Malidžan

U prvih osam mjeseci ove godine , posebno u periodu popuštanja epidemioloških mjera koje su uvedene zbog virusa covid-19 registrovano je povećano prisustvo migranata i izbjeglica na teritoriji Opštine Pljevlja, koji putuju prema BiH i zemljama Evropske unije.

To je konstatovano na sastanku Radnog tima za praćenje migrantske krize u proširenom sastavu. Pored članova radnog tima kojeg sačinjavaju predstavnici svih relevantnih institucija u opštini Pljevlja, sastanku su prisustvovali I predstavnici Ministarastva unutrašnjih poslova, Miroslav Zeković – vd generalnog direktora direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance sa saradnicima, Dušica Živković – predstavnica IOM za Crnu Goru kao i predstavnik UNHCR-a za Crnu Goru Saša Čađenović.

Prema podacima predstavnika Centra bezbjednosti, od januara do septembra 2021. nije registrovano ni jedno krivično djelo, koje su izvršili migrant, a za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti. Nije bilo ni registrovano izvršenje prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu imiru.

“Zajednički stav sa sastanka je da bez pomoći državnih institucija, kao i međunarodnih organizacija koje se bave problematikom migracija i koje imaju misiju u Crnoj Gori, Opština Pljevlja ne može sa svojim kapacitetima rješavati probleme koje sa sobom donose migrantska kretanja. Neophodno je, kako je zakljčeno, povezivanje svih zainteresovanih strana koje bi mogle ponuditi rješenja za probleme migranata. U planovima na državnom i lokalnom nivou neophodno je iskazati potrebe Opštine Pljevlja, posebno u slučajevima masovnijeg priliva migrant”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika opštine Pljevlja Igora Golubovića.

Radni tim za praćenje migrantske krize zadužen je za koordinisane aktivnosti zasnovane na partnerskom odnosu radi smanjenja i zaustavljanja nezakonitog prolaska migranata duž granica, sprječavanje krijumčarenja ljudi i jačanje bezbjednosti svih građana, kroz razmjene informacija i stalno praćenje situacije u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite, kao i bezbjednosne situacije.

Bonus video: