Mještani Kraljskih bara obavijestili policiju: "Sa gradilišta mHE odnesena veća količina građevinskog materijala"

U tom selu već 14 mjeseci sprječavaju nastavak radova na mHE, danonoćnim stražama,a jednom sedmično organizuju i proteste na kojima traže raskid koncesionih ugovora

26486 pregleda 88 reakcija 4 komentar(a)
Mjesto sa kojeg je odnešen materijal, Foto: Privatna arhiva
Mjesto sa kojeg je odnešen materijal, Foto: Privatna arhiva

Miještani kolašinskog sela Kraljske Bare prijavili su policiji da je sa gradilišta mHE na vodotoku Čestogaz, juče odnesena većina građevinskog materijala.

U tom selu već 14 mjeseci sprječavaju nastavak radova na mHE, danonoćnim stražama,a jednom sedmično organizuju i proteste na kojima traže raskid koncesionih ugovora.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Kraljske Bare Milovan Labović Vijestima kazao da će o odnošenju materijala obavijestiti i Osnovno državno tužilaštvo (ODT).

„Podsjećam da je dio materijala bio na parceli koja je u privatnom vlasništvu. Materijal je odvezen sa vodobrane juče, dok smo bili na protestima , koje je organizovao pokret Sačuvajmo rijeke Crne Gore u Podgorici, ne znamo da li je to učinio konceionar, izvođači radova ili podizvođača“, kazao je Labović.

Predsjednik MZ podsjeća da je, u julu, Osnovni sud u Kolašinu, „za samo jedan dan, donio privremenu mjeru na zahtjev jednog od podizvođača, a koja se odnosi na pet mještana Kraljskih Bara“.

Tom mjerom, firmi "Elit gradnja" iz Podgorice, sud je omogućio da "nesmetano uzme svoj materijal sa gradilišta". Labović je objasnio da se ta privremena mjera odnosi čak i na parcelu, koja je u vlasništvu mještana. Takođe, kako je kazao, na tu parcelu se odnosi i prošlogodišnja mjera istog suda, kojom su zabranjeni radovi, s obzirom da su započeti bez dozvole vlasnika.

Prema Labovićevim riječima materijal je juče odvezen putem koji je na parceli, čiji je vlasnik, takođe, jedan od mještana.

„Vlasnik puta nije ni obaviješten niti je od njega tražena dozvola. Inače, i za tu parcelu je na snazi privremena mjera. Želimo da se ogradimo od odgovornosti, jer smo do sada više puta bili žrtve podmetanja i kleveta. Nažalost, iskustvo, tokom ovih 14 mjeseci borbe za odbranu rijeka uči nas da moramo biti na stalnom oprezu , pa smo nestanak materijala prijavili policiji. Kako smo obaviješteni, danas ili sjutra policija će izaći na lice mjesta “, saopštio je Labović.

Bonus video: