Agencija da utvrdi koliko je sati

Prije više od dvije godine, tadašnji direktor ASK-a Sreten Radonjić odbio inicijativu MANS-a...

56674 pregleda 1188 reakcija 92 komentar(a)
Jedan od Đukanovićevih “Brege Turbiljon” o kojem su “Vijesti” pisale prije 10 godina, Foto: Zoran Đurić
Jedan od Đukanovićevih “Brege Turbiljon” o kojem su “Vijesti” pisale prije 10 godina, Foto: Zoran Đurić

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) moraće ponovo da odlučuje po inicijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv predsjednika Mila Đukanovića, zbog neprijavljivanja milionski vrijedne kolekcije satova.

To je Agenciji nedavno naložio Upravni sud, nakon više od dvije godine od kada je tadašnji direktor Sreten Radonjić odbio inicijativu MANS-a, jer, kako je tada obrazložio, “provjerom podataka nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”.

”Vijesti” su još 2011. objavile da predsjednik Crne Gore i Demokrastke partije socijalista (DPS) posjeduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon” (Brege Turbiljon) koji košta 91.300 funti (106.076 eura).

Optuženi biznismen Duško Knežević je 2019. dostavio fotografije “Danu” sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona eura. Naveo je da je riječ o “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrijednom 1.350.000 dolara, “Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 od 185.808 dolara, kao i “Ulysse Nardin Classic Skeleton Tourbillon 18k white gold mens watch 1700-129/03” od 79.000 dolara.

”Po nalaženju ovog suda, kontradiktorno je kako tužena (ASK) dispozitivom osporenog rješenja odbija zahtjev tužioca (MANS) u cjelosti, a u obrazloženju navodi da nema elemenata za pokretanje postupka, da Đukanović kao javni funkcioner krši član 23 Zakona o sprečavanju korupcije, a koje se odnosi na dostavljanje izvještaja o prihodima i imovini sa nepotpunim podacima. Dakle, nejasno je kako je tužena u dispozitivu odlučila o osnovanosti zahtjeva, kojem prethodi pokretanje postupka shodno članu 31 Zakona o sprečavanju korupcije, a u obrazloženju zaključuje da nema elemenata za pokretanje postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona”, stoji u odluci Upravnog suda.

Ukazuje se i da ASK “paušalno i proizvoljno navodi da je za imenovanog javnog funkcionera izvršena provjera svih podataka po službenoj dužnosti i da u toku provjere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama”.

”Ovo kod činjenice da se na okolnosti iz zahtjeva za pokretanje postupka o utvrđivanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije mogao izjasniti jedino javni funkcioner u odnosu na koga se zahtjevom tvrdi da je prekršio odredbe Zakona, tj predsjednik Milo Đukanović, budući da se ne radi o podacima o kojima je postojala obaveza državnih organa da vode zvaničnu evidenciju”, naglašava se u presudi.

Zbog toga su naložili Agenciji da donese novo, zakonito rješenje, po prijavi MANS-a.

Presuda Upravog suda iznova dokazuje do koje mjere je ASK bio fokusiran na zaštitu najviših funkcionera prethodne vlasti kada je u pitanju procesuiranje zbog očiglednog kršenja antikorupcijskih zakona.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da je ovo drugi put u posljednih pola godine da Upravni sud proglašava ništavim rješenja ASK-a koje se odnose upravo na postupanje Agencije prema Đukanoviću.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

”Iz rješenja koja su osporena pred Upravnim sudom se javno vidi namjera Agencije da Đukanovića poštedi obaveze poštovanja Zakona o sprečavanju korupcije. Upravni sud je ispravno konstatovao da je obrazloženje Agencije za nepostupanje u slučaju skupocjenih satova bilo u neskladu sa zakonom, te da su propustili da u vezi pomenutih satova traže izjašnjenje Đukanovića. Iz ASK-a su se pravdali da njihove takozvane provjere po službenoj dužnosti nisu pokazale nepoklapanje između imovine Đukanovića i podataka institucija koje vode zvaničnu evidenciju o tome”, poručuje Milovac.

Naglašava da su, kako u Crnoj Gori ne postoji institucija koja vodi evidenciju o vlasništvu nad satovima, iz ASK-a zaključili da Đukanović ne krši zakon time što nije prijavio vlasništvo nad nekoliko satova ukupne višemilionske vrijednosti.

”Naravno, radi se o nevjerovatnoj količini gluposti i namjernog opstruiranja primjene zakona koji mora biti isti za sve, pa i za predsjednika države”, ističe Milovac.

Prema njegovom mišljenju, nakon ovakve presude Upravnog suda, ASK će morati da od Đukanovića dobije izjašnjenje o porijeklu satova koji su u njegovom vlasništvu.

”Biće zaista zanimljivo vidjeti na koji način će to Đukanović uraditi, a javnost ima pravo da nakon više godina spekulacija na račun tih satova, konačno dobije tačnu informaciju. Ovo sve podrazumijeva da ASK naprasno ne odluči da iskaz Đukanovića proglasi tajnim, što ne bi predstavljalo toliko iznenađenje”, kazao je Milovac.

Podsjetio je da je ASK to već jednom uradio.

”I to u vezi sa iskazom o razlozima navodno poslovnog puta iz Podgorice za Pariz, za koji postoji sumnja da je bio privatne prirode, te da je Đukanović avion Vlade Crne Gore koristio za lične potrebe”, zaključio je Milovac.

Lani mjesečno primao oko 2.100 eura

Đukanović je prošle godine primao platu od oko 2.105 eura.

To stoji u njegovom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima. Đukanović je ujedno i predsjednik četiri radna tijela - Savjeta za odbranu i bezbjednost, Savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene, Senata Prijestonice i Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović-Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije. Za ove angažmane nije plaćen.

Đukanović je prijavio da je njegova supruga Lidija Đukanović veći dio godine primala malo više od 890 eura.

Kada je u pitanju nepokretna imovina, Đukanović je vlasnik stana od 187 metara kvadratnih koje je stekao otkupom, a nakon ostavinskog postupka razmjenom ili nasljedstvom stekao je i stambene prostore od 47 i 170 kvadrata, nestambene prostore od 42, 70 i 168 kvadrata, garaže od 81 kvadrat, i oko 110.000 metara kvadratnih zemljišta.

Predsjednik je suvlasnik firme “Global Montenegro” i čevrtine “Univerzitatsa” - osnivača Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: