"Izostanak reakcije na ugrožavanje bezbjednosti GST i specijalnog tužioca, podstrek za kriminalne strukture"

Predsjednica Udruženja Đurđina Nina Ivanović kazala je da su ozbiljno zabrinuti zbog, kako je navela, neprimjerenog i indikativnog ćutanja i indiferentnosti predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti

14061 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
GST Milivoje Katnić, Foto: Luka Zeković
GST Milivoje Katnić, Foto: Luka Zeković

Izostanak reakcije sa zvaničnih adresa na ugrožavanje bezbjednosti glavnog specijalnog tužioca (GST) i specijalnog tužioca, predstavlja podstrek za kriminalne strukture da do kraja realizuju svoje planove, upozorili su Udruženje državnih tužilaca Crne Gore.

Iz Udruženja su, povodom posljednjih dešavanja u vezi sa ugrožavanjem bezbjednosti i pripremanjem ubistava glavnog specijalnog tužioca (GST) i specijalnog tužioca, ocijenili da u Crnoj Gori nije obezbijeđen ambijent za uspješnu borbu protiv kriminala.

Predsjednica Udruženja Đurđina Nina Ivanović kazala je da su ozbiljno zabrinuti zbog, kako je navela, neprimjerenog i indikativnog ćutanja i indiferentnosti predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti.

Ivanović je rekla da se od državnih tužalaca s pravom očekuje da nastave borbu protiv svih vidova kriminala, i da pruže što bolje rezultate u krivičnom gonjenju izvršilaca najtežih krivičnih djela.

„Ali, isto tako, državni tužioci s pravom očekuju da svoju funkciju obavljaju u bezbjednom ambijentu koji im u Crnoj Gori nije obezbijeđen“, istakla je Ivanović.

U Udruženju, kako je navela, vjeruju da bi u svakoj demokratskoj zemlji informacija o pripremanju ubistava GST-a i specijalnog tužioca, visokih policijskih funkcionera i pripremanje fizičkog napada na nosioca sudske funkcije, kao i odluka GST-a, čija je bezbjednost nesporno ugrožena, da odbije dalju policijsku zaštitu, ozbiljno alarmirala javnost.

"I izazvala reakciju nosilaca vlasti, nadležnih državnih organa, civilnog sektora, akademske zajednice, medijskih poslenika i strukovnih udruženja, što se u Crnoj Gori nije desilo“, dodala je Ivanović.

Prema njenim riječima, svi ćute i sve se dešava bez bilo kakvih javnih komentara, osvrta, oglašavanja ili ozbiljnih analiza trenutnih događanja, prije svega od onih koji su zaduženi za obezbjeđivanje uslova rada i sigurnog ambijenta za rad nosilaca javnih funkcija, od kojih se očekuju rezultati u oblasti vladavine prava.

"Umjesto toga, imamo neprimjerene komentare, u vidu izrugivanja putem društvenih mreža, i to od predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, i ćutanje potpredsjednika Vlade, koordinatora službi bezbjednosti“, kazala je Ivanović.

Kako je navela, izostanak reakcije sa zvaničnih adresa, osim neumjesnih twitter pošalica, za Udruženje državnih tužilaca ne predstavlja ništa drugo nego podstrek za kriminalne strukture da do kraja realizuju svoje planove.

Isto tako, smatra Ivanović, to jasno govori o odnosu države prema jednom važnom državnom organu kao što je Državno tužilaštvo, i o istinskoj opredijeljenosti da se pojača borba protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Prema njenim riječima, u zabludi su svi koji vjeruju ili promovišu tezu da je Državno tužilaštvo jedino odgovorno za uspješnu borbu protiv kriminala.

„To su demokratske države odavno shvatile, pa znaju da državni tužioci, ma koliko bili posvećeni svom poslu, ne mogu uspješno vršiti svoju funkciju bez podrške svih segmenata društva i bez stvaranja što optimalnijih uslova u kojima vrše svoju funkciju“, kazala je Ivanović.

Ona je naglasila da su državni tužioci svjesni težine posla koji obavljaju, i da svjesno prihvataju svaki rizik koji po njihovu bezbjednost nosi funkcija gonjenja učinilaca krivičnih djela.

„Pa ovo obraćanje nema za cilj da izazove bilo čiju empatiju, već da se sveukupna javnost, a posebno oni koji su odgovorni za obezbjeđivanje sigurnosti i jednakosti svih i koji se, makar deklarativno zalažu za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, upozore na ambijent u kojem rade državni tužioci ove države i na sve moguće posljedice“, pojasnila je Ivanović.

Kako je kazala, nezainteresovanost za bezbjednost državnih tužilaca dovodi u pitanje istinsku opredijeljenost i sposobnost države da se izbori sa najtežim oblicima kriminala i daleko prevazilazi okvire puke fizičke zaštite nosilaca tužilačke funkcije.

„Znamo da borba protiv kriminala ne može dati rezultate u društvu u kojem su tužioci fizički ugroženi i prepušteni sami sebi bez podrške svih ostalih društvenih činilaca, jer je ta borba zadatak cijele države, a ne samo Državnog tužilaštva“, navela je Ivanović.

Apsurdno je, smatra ona, da se od državnih tužilaca traže rezultati, „a onda kada ti rezultati imaju za posljedicu planiranje ubistava državnih tužilaca, upravo da bi se tužioci zaustavili u daljem radu, tada se, ignorisanjem takvih događaja, kriminalne grupe ohrabruju da nastave sa vršenjem krivičnih djela“

„Zato, ostaje gorak utisak da se, već duže vrijeme, upornim neprimjerenim kritikama, etiketiranjem i javnim omalovažavanjem državnih tužilaca, u atmosferi crtanja meta i orkestriranog blaćenja, otvorenih prijetnji i javnog komentarisanja tužilačkih i sudskih odluka, stvorio ambijent u kojem je postalo opravdano, radi navodne dobrobiti društva, postojeće tužioce ne samo razriješiti, prinudno penzionisati i krivično procesuirati, već i fizički eliminisati“, navela je Ivanović.

Ona je kazala da su kritike predstavnika vladajuće većine upućene na rad Tužilaštva, kada tvrde da su državni tužioci zaštitnici kriminala i da, zbog korupcije ili političkog uticaja ne žele da se upuste u borbu sa organizovanim kriminalom, najbolje demantovane upravo od tih istih kriminalnih i finansijski moćnih grupa koje su planirale i planiraju ubistva državnih tužilaca.

„Valjda sami izvršioci krivičnih djela najbolje znaju ko im je najveća prepreka i opasnost u realizaciji kriminalnih planova, a nezainteresovanost države da obezbijedi ukupni društveno politički ambijent za nesmetani rad državnih tužilaca samo ih ohrabruje u njihovim namjerama“, istakla je Ivanović.

Državni tužioci su, kako je navela, odavno uvidjeli da svakodnevne izjave nosilaca vlasti o blagodetima koje će donijeti predstojeće personalne promjene u Državnom tužilaštvu predstavljaju samo paravan.

„Iza koga se krije namjera da se tužilaštvo stavi pod političku kontrolu i da se izvrši uticaj na usmjeravanje postojećih i budućih krivičnih postupaka, a ne želja za jačanjem borbe protiv najtežih vidova kriminala, što posljednja dešavanja dodatno potvrđuju, a o čemu se tužilačka organizacija više puta izjašnjavala povodom izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu“, precizirala je Ivanović.

U Udruženju, kako je kazala, očekuju da vlast u Crnoj Gori, ali i svi drugi, shvate ozbiljnost situacije, ne samo zbog ugroženosti fizičkog integriteta državnih tužilaca, već i radi blagovremenog poboljšanja sveukupnog ambijenta za normalno funkcionisanje tog državnog organa, u skladu sa Ustavom i zakonom.

„Jer jedino tako, uz podršku i doprinos svih ostalih subjekata u društvu, Crna Gora može ostvariti rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispuniti zahtjeve Evropske unije iz poglavlja 23 i 24“, zaključuje se u saopštenju Ivanović.

Bonus video: