CGO o presudi Lakićević Đuranović: Potvrđeno postojanje plagijata, žalimo što kazna nije veća

"Na ovaj način potvrđene su sumnje koje je CGO iznio prije dvije godine, kada je javnost obaviještena, uz dokaze, da je Lakićević Đuranović kao svoj naučni rad objavila djelove specijalističkog rada svog studenta"

16193 pregleda 68 reakcija 5 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas komentarišući presudu kojom je suspendovana vanredna profesorica Pravnog fakulteta u Podgorici Bojana Lakićević Đuranović kažnjena sa 2.500 eura da je "sud potvrdio postojanje plagijata na koji je CGO ukazao".

"Sutkinja Nada Rabrenović donijela je odluku kojom je Bojana Lakićević Đuranović osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 2.500 eura, čime je potvrđeno da je ona izvršila krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora", ističe se u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je ovo prva sudska odluka koja se odnosi na ovo krivično djelo, te da je ujedno i prva sudska potvrda postojanja akademske nečestitosti na Univerzitetu Crne Gore.

"Na ovaj način potvrđene su sumnje koje je CGO iznio prije dvije godine, kada je javnost obaviještena, uz dokaze, da je Lakićević Đuranović kao svoj naučni rad objavila djelove specijalističkog rada svog studenta. Ipak, žalimo što kazna nije bila odmjerenija učinjenom krivičnom djelu, odnosno veća od one koja je izrečena, čime bi se postigao efekat prevencije ovakvih i sličnih slučajeva u budućnosti", kazali su iz CGO.

Bonus video: