Nikšić: Hraniteljska porodica smo već dvije godine, a motivisala su nas djeca

„Mama i tata. Mnogo su lijepe, divne su, umiljate su, pogotovo starija. Sve zna i razumije. Voljeli bi da ostanu kod nas sve dok same ne odluče da odu. Što se nas tiče, uvijek su im vrata otvorena, šta god da se desi, i ako jednog dana odu, ne daj Bože, uvijek kod nas mogu da se vrate“

4863 pregleda 61 reakcija 8 komentar(a)
Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Đilas, Foto: Svetlana Mandić

Kada su kćerke Nikšićanke Tatjane Đilas vidjele djevojčicu Anu Mariju, koja raste u hraniteljskoj porodici njihove komšinice Rajke Dimitrijević, poželjele su da i njihova porodica postane hraniteljska i da i oni otvore vrata za možda jednu Ana Mariju. To su saopštili roditeljima i sada je njihova porodica, na radost svih, bogatija za dvije djevojčice.

„Nikada nijesmo mislili da ćemo se baviti hraniteljstvom, sve dok to djeca nijesu od nas tražila. Zahvaljujući njima i našoj komšinici Rajki Dimitrijević postali smo hranitelji i hvala im na tome. Hraniteljska porodica smo već dvije godine, a motivisala su nas djeca koja su od nas tražila da postanemo hranitelji i imamo i mi jednu Ana Mariju. Otišli smo u Centar za socijalni rad i prošli obuku koja je trajala pola godine, a kad smo prošli tu proceduru kod nas je stigla djevojčica evo već više od dvije godine, a ima 6-7 mjeseci i druga. Mi smo zadovoljni, a djeca su prezadovoljna. Prihvatile su ih kao da su njihove sestre“, priča Tatjana.

Starija djevojčica ima dvije godine i devet mjeseci, a druga tek devet mjeseci. Kako kaže, stariju djevojčicu, koja je uz njih prohodala i naučila prve riječi, svi u kući zovu Mara. Na pitanje kako Mara zove nju i supruga, sa suzama radosnicama odgovara: „Mama i tata. Mnogo su lijepe, divne su, umiljate su, pogotovo starija. Sve zna i razumije. Voljeli bi da ostanu kod nas sve dok same ne odluče da odu. Što se nas tiče, uvijek su im vrata otvorena, šta god da se desi, i ako jednog dana odu, ne daj Bože, uvijek kod nas mogu da se vrate“, kaže Tatjana koja pri pomisli da te djevojčice mogu da odu od njih ne može a da ne zaplače.

Priznaje da je posebno osjetljiva kada su dvije djevojčice u pitanju, a što se Mare tiče ima osjećaj kao da je ona rodila.

„To je poseban osjećaj – prihvatiti tuđe dijete i zavoljeti ga kao svoje“.

Ističe da se nije bilo teško ponovo navići na presvlačenje pelena, na prve korake i prve zubiće, iako su njene kćerke već velike – najstarija je u drugom razredu srednje škole, a dvije mlađe u sedmom.

„Nije bilo naporno, svi smo se organizovali i brzo zavoljeli naše djevojčice. Rodbina, i moja i supruga, zavoljela su tu djecu i imaju neki poseban pristup, drugačiji nego prema našoj djeci“, sa osmijehom kaže Tatjana.

Kao hranitelji, porodica Đilas od Centra za socijalni rad dobija i novčanu nadoknadu.

„Meni ta nadoknada ništa ne znači, samo njihov osmijeh, zagrljaj i poljubac. Nema para koje to mogu da plate“, zaključi hraniteljka.

U Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, do kraja septembra organizovaće više događaja kako bi promovisali hraniteljstvo. Prema riječima Marije Nikčević, rukovoditeljke Službe za odrasle i stare, na teritoriji te tri opštine imaju 52. djece koje se nalaze na porodičnom smještaju. Kako je istakla, Nikšić je na vrhu ljestvice kada je u pitanju hraniteljstvo u Crnoj Gori.

„Imamo 33 porodice koje su prihvatile djecu, od toga su 29 srodničkih, u kojima je smješteno 47.djece, i četiri nesrodničke porodice gdje je smješteno petoro djece. To je jedan od najadekvatnijih oblika smještaja djece, pored primarne porodice, jer rastu u porodičnom okruženju. Radi se o djeci bez roditeljskog staranja ili bez adekvatnog roditeljskog staranja, djeci koja su izložena zanemarivanju, nasilju, eksploataciji, kao i djeci sa posebnim potrebama“, kazala je Nikčević i dodala da imaju i troje djece koja su smještena u Domu „Mladost“.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

„Imali smo dvije nesrodničke porodice, a u zadnje vrijeme dobili smo još dvije i to je mali, ali značajan korak, naprijed. Imamo zainteresovanu još jednu potencijalnu hraniteljicu“, kazala je Nikčević.

Objasnila je da obuka za hranitelje traje 30 sati, a da je obavljaju licencirani stručni radnici, koji pripremaju i djecu koja će biti smještena u hraniteljsku porodicu. Stručni radnik vrši i procjenu hranitelja i članova porodice, kao i motive zbog kojih žele da prihvato to dijete – da li je riječ o materijalnoj strani ili empatiji.

„Svaki hranitelj dobija 250 eura koliko iznosi smještaj u nekoj od ustanova socijalne i dječije zaštite. Naknada za rad iznosi 30 odsto od tog iznosa za prvo dijete, a za svako naredno pola od toga“, kazala je Nikčević.

Naglasila je da socijalni radnici obilaze hraniteljske porodice, odgovaraju na njihove zahtjeve, kada su u mogućnosti pomažu im i materijalno, a imaju i savjetodavnu službu.

Apelovala je na građane, koji su u mogućnosi da djeci pruže ljubav, a onda i ostale uslove, da se prijave za hraniteljstvo.

Bonus video: