Glavni grad će razmotriti mogućnost uvođenja Skupštine građana, Vuković: Mogućnost unapređenja komunikacije sa građanima

"Cilj formiranja skupštine građana je da omogući našim sugrađanima da se na stručan, konstruktivan i ravnopravan način bave političkim pitanjima, te da njihov stav, u krajnjem, utiče na donošenje same odluke", kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković

5176 pregleda 9 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Skupštine građana trebalo bi da doprinesu smanjivanju jaza između političkih elita i prosječnih građana. Slučajnim odabirom ljudi iz cijele populacije stvara se takozvana mini-javnost koja će, u saradnji sa stručnjacima, u ime naroda raspravljati o političkim pitanjima, kao i pitanjima od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu. Nakon određenog vremenskog perioda, zauzeće jedinstven stav.

Ovo su kazali predstavnici Friedrich Ebert fondacije, najstarije političke fondacije finansirane od strane Vlada Savezne Republike Njemačke koji su uz predstavnika njemačke nevladine organizacije Mehr Demokratie Romanom Huberom prikazali rezultate istraživanja sprovedenog na ovu temu, te predstavili prednosti ovog modela organizovanja građana i njihovog učešća u procesu donošenja odluka.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prisustvovao je sa saradnicima panel diskusiji na temu Uspostavljanje skupštine građana.

Kako je saopšteno iz PG Biro-a, mini-javnost treba da bude dovoljno mala da omogući interakciju svih učesnika i dovoljno velika da svojim stavom da reprezentativnu sliku stanovništva.

foto: PG Biro

Glavni grad će, kako navode, razmotriti mogućnost uvođenja ovog model participacije građana koji znači njihovo dodatno uključivanje prilikom donošenja najvažnijih odluka za grad i život u njemu.

"Cilj formiranja skupštine građana je da omogući našim sugrađanima da se na stručan, konstruktivan i ravnopravan način bave političkim pitanjima, te da njihov stav, u krajnjem, utiče na donošenje same odluke. Gradska uprava, na čijem sam čelu, u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje podazumijevaju participaciju građana, a sve što činimo u interesu je cjelokupne lokalne zajednice. U ovom projektu prepoznajemo mogućnost unapređenja komunikacije sa građanima, a samim tim i boljeg razumijevanja njihovih problema i potrebe", kazao je Vuković.

U saopštenju se takođe pojašnjava i da je istraživanje pokazalo da skupštine građana mogu pružiti konstruktivan odgovor na krizne pojave sa kojima se danas suočavaju mnoga demokratska društva, poput gubitka povjerenja, selektivne uzdržanosti od sudjelovanja, kao i društvene polarizacije.

Uvođenjem ovog modela participacije građana, dodaju oni, Podgorica bi bio jedini grad u Crnoj Gori i regionu koji na ovaj način osluškuje volju građana.

Bonus video: