Prve predstave možda pred lokalne izbore

Iz Glavnog grada tvrde da će dio unutrašnjih radova biti završen do kraja januara, a da će zgrada biti opremljena do proljeća

12679 pregleda 5 komentar(a)
Nova zgrada Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zekovic
Nova zgrada Gradskog pozorišta, Foto: Luka Zekovic

Nova zgrada Gradskog pozorišta u Podgorici neće biti završena ni ove godine, a kada će tačno glumci napokon zaigrati na daskama koje život znače još se ne zna, ali je moguće da se to dogodi na proljeće, neposredno pred izbore u glavnom gradu.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da je montaža scenske tehnike sa dijelom građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova, a što je ugovoreno sa izvođačem “Tehnogradnja” 18. maja, počela 29. juna ove godine.

“U obje sale je postavljena komplet potkonstrukcija za zidne i plafonske obloge sa potrebnom mineralnom vunom. U toku je sprovođenje instalacija opšte rasvjete da bi se moglo pristupiti zatvaranju zidova i plafona punim i akustičnim oblogama, u skladu sa projektom akustike. Izvodi se i čelična konstrukcija plafona za potrebe mačjih staza, nosača reflektora i slično. Komplet čelična konstrukcija za podove u salama je izvedena. Očekuje se da tokom sljedeće sedmice budu isporučeni uzorci materijala za enterijer i njihova ugradnja. U toku je izvođenje instalacija termotehnike u salama, izvodi se ventilacija i odimljavanje, protivpožarni sprinkler sistem velike sale. Preostali radovi termotehnike u kuli, kao i radovi scenske mehanike i rasvjete u kuli će početi nakon montaže skele. Skela će biti montirana odmah nakon unešenja kompletne čelične konstrukcije u salama”.

Kako su pojasnili, ugovoreni rok završetka radova je sedam mjeseci, odnosno 29. januar 2022. godine.

“Nakon toga roka, izvođač radova ‘Cijevna komerc’ ima rok od 15 dana da završi preostale radove iz osnovnog ugovora, odnosno postavljanje elektro galanterije i obloga u kuli. Nakon toga predstoji opremanje pozorišta kancelarijskim namještajem”, saopštili su iz administracije Ivana Vukovića.

Kako su “Vijesti” pisale nedavno, scenska tehnika za Gradsko pozorište u Podgorici koštaće milion eura više nego što su ranije tvrdili iz Glavnog grada.

Prema potpisanom ugovoru između Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i konzorcijuma “TSC”, vrijednost ugovora za scensku tehniku iznosi 2.889.421 euro.

Ranije je iz Glavnog grada saopšteno da ne očekuju veća odstupanja od ugovorenog iznosa:

”U vezi s ugovorenim pozicijama ne očekujemo povećanje, tj. odstupanje od ugovorenog iznosa... Procjena je da radovi na scenskoj tehnici s opremom i namještajem iznose 1.800.000 eura”, saopštile su tada gradske vlasti.

Gradnja zgrade Gradskog pozorišta otpočeta je u oktobru 2016. godine, kada je sklopljen ugovor o izgradnji sa preduzećem “Cijevna komerc”.

”Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016. godine, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, odnosno u Glavnom projektu, zaključen je aneks sa novim rokom završetka radova do 5. januara 2019”, istakli su ranije iz PG biroa.

Kako su pojasnili, planirana je i izmjena glavnog projekta scenske tehnike zbog racionalizacije i zastarjelosti opreme.

Kamen temeljac za Gradsko pozorište, na mjestu nekadašnjeg kultnog bioskopa “Kultura” koji je srušen 2011. godine, polagan je dva puta.

Gradsko pozorište je podstanar u zgradi gdje je sala za vjenčanje na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a koju je gradska uprava bezuspješno pokušala da proda nekoliko puta kako bi novac bio uložen u izgradnju novog zdanja.

Prvi put radovi su ozvaničeni 19. decembra 2000. godine, a kamen temeljac je postavljen 10. oktobra 2016. nekoliko dana uoči izbora.

Bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović kazao je da to nema veze s predizbornom kampanjom DPS-a, “jer ovo nije jedini projekat u oblasti kulture koji planiraju ili već realizuju”. Ugovorena vrijednost radova na novoj zgradi Gradskog pozorišta iznosi 3.905.450 eura, bez scenske tehnike, opreme i opremanja enterijera.

Gradonačelnik Ivan Vuković je kazao da se izgradnja Gradskog pozorišta ne odvija zadovoljavajućom dinamikom. Zgrada će imati veliku scenu sa 250 i malu sa 150 mjesta i ostale sadržaje potrebne za rad pozorišta.

Idejno projektno rješenje pozorišta poklonila je Glavnom gradu firma “Ing invest”.

Ugovor o izgradnji zgrade s preduzećem Cijevna komerc zaključen je 6. oktobra 2016. godine. Izvođač je zvanično uveden u posao 17. oktobra 2016. godine, a rok završetka radova bio je 17. oktobar 2018. Zbog problema u tehničkoj dokumentaciji, odnosno u Glavnom projektu, zaključen je aneks s novim rokom završetka radova, do 5. januara 2019.”

Bonus video: