Pešić: Odbrambeni odnosi CG i Kanade sadržajni i kvalitetni

Ambasador Kanade u Crnoj Gori, Žil Norman je pohvalio značajan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti, naglasivši vrlo pozitivno iskustvo iz zajedničkog angažovanja u okviru eFP

2657 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, sastao se danas sa ambasadorom Kanade u Crnoj Gori, Žilom Normanom, tokom njegove prve posjete Ministarstvu odbrane.

Pešić je tom prilikom kazao da su odbrambeni odnosi Crne Gore i Kanade sadržajni i kvalitetni, posebno naglasivši aktivnosti u okviru modernizacije Vojske Crne Gore i zajednički doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti.

On je takođe istakao saradnju sa Kanadskom privrednom korporacijom – CCC, koja je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rezultirala nabavkom 5 BELL helikoptera isporučenih Crnoj Gori u periodu od 2018. do 2021. godine.

Ovi helikopteri se, pored osnovne namjene za realizaciju redovnih zadataka obuke u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, koriste i na zadacima pružanja podrške civilnim institucijama, u skladu sa trećom misijom Vojske.

Iz Ministarstva navode i da je Pešić upoznao Ambasadora Normana i sa planovima za modernizaciju VCG, posebno kada su u pitanju Mornarica i Vazduhoplovstvo VCG, ali i da je pozdravio zajedničko učešće u okviru Ojačanog prisustva na Istoku, eFP, unutar borbene grupe u Letoniji, koju predvodi Kanada, a u kojoj Crna Gora participira od decembra 2018. godine, pružajući kontinuiran doprinos međunarodnoj stabilnosti.

On je, takođe, izrazio zahvalnost povodom donacije koju je Ambasada Kanade opredijelila za Crnu Goru tokom 2020. godine, u cilju borbe protiv pandemije Kovid-19.

Norman je, navodi se, izrazio zadovoljstvo posjetom Ministarstvu odbrane Crne Gore, ističući da je Crna Gora važan partner Kanade i pouzdan NATO saveznik.

"Norman je pohvalio značajan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti, naglasivši vrlo pozitivno iskustvo iz zajedničkog angažovanja u okviru eFP. Kazao je da dosadašnja odbrambena saradnja i uspješni zajednički projekti predstavljaju snažan motiv za dalje unaprjeđenje saradnje", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: