Jedno obećao građanima, drugo ispričao Bajdenu

Programom rada Vlade, postavljen cilj da do kraja ove godine 70 odsto stanovništva bude vakcinisano protiv koronavirusa. Premijer, međutim, na globalnom samitu izrazio očekivanje da će taj cilj ostvariti do sljedećeg septembra. Za razliku od svih kolega iz regiona, za Krivokapića se ne zna da li se vakcinisao. Ako se nije vakcinisao, nije odgovorio kako komentariše to što govori o ispunjavanju cilja imunizacije od 70 odsto, a ličnim primjerom nije doprinio njegovom ostvarivanju

64379 pregleda 313 reakcija 216 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Programom rada za ovu godinu Vlada Zdravka Krivokapića postavila je cilj da do kraja decembra 70 odsto stanovništva bude vakcinisano protiv koronavirusa.

Premijer je, međutim, u obraćanju na globalnom samitu posvećenom borbi protiv kovida-19 kazao da očekuje da će taj cilj ostvariti do septembra sljedeće godine.

”Zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog samita - 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine,” kazao je on.

”Vijesti” su u srijedu veče poslale pitanja za premijera da li komentar na samitu znači da Crna Gora neće uspjeti da dostigne cilj iz Vladinog Programa rada. Odgovor iz njegovog kabineta nije stigao do zaključenja broja.

Vlada je na sjednici 31. marta donijela Program rada za 2021. godinu, gdje se zdravlje i zdrava životna sredina nameće kao jedan od ključnih prioriteta “u uslovima kada je naše zdravlje ugroženo i kada pandemija virusa kovid-19 ne zaobilazi ni Crnu Goru”.

Za ovaj prioritet definisano je 25 ciljeva, od kojih je prvi poboljšanje epidemiološke zaštita građana od kovid-19.

U ovom dijelu je kao indikator navedeno “najmanje 70 odsto (približno 2/3) stanovništva vakcinisano protiv kovid-19 do kraja 2021. godine”, da će se rezultati vidjeti kroz Izvještaj o radu Ministarstva zdravlja, koji je glavni nosilac ove aktivnosti.

Ni iz Ministarstva na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li premijerov komentar na globalnom samitu znači da neće uspjeti da ispune ovaj cilj.

Vakcinacija u Crnoj Gori počela je u drugoj polovini februara.

Prema podacima sa Vladinog sajta covidodgovor.me, zaključno sa četvrtkom, prvu dozu vakcine primilo je 234.862 osobe, a obje doze 207.471 osoba.

U Crnoj Gori je, prema podacima iz jučerašnjeg autorskog teksta premijera, vakcinisano 45,4 odsto punoljetnih građana.

”Zadovoljstvo mi je kazati da na nacionalnom nivou preduzimamo korake iz sva tri segmenta koji su tema samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu,” kazao je Krivokapić na globalnom samitu, koji je održan u online formatu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Krivokapić je učestvovao na samitu na poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Samitu su, kako se navodi u saopštenju Vlade, prisustvovali, između ostalih, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski premijer Boris Džonson, premijer Kanade Džastin Trudo i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris. Svi oni koji su pomenuti u saopštenju vakcinisani su najmanje jednom dozovom vakcine.

Iz kabineta premijera “Vijestima” od 20. jula ne odgovaraju na pitanja da li će se i kada Krivokapić vakcinisati protiv koronavirusa, kao ni kada je posljednji put radio test na antitijela iGg i kakav je bio rezultat. Nisu odgovorili ni na pitanja od prije dva dana da li se u međuvremenu vakcinisao, ako jeste kojom vakcinom i da li je u pitanju jedna ili dvije doze, kao ni kako komentariše to što govori govori o ispunjavanju cilja imunizacije od 70 odsto, a ličnim primjerom nije doprinio njegovom ostvarivanju.

Krivokapić, inače predsjednik Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa, rekao je da ne bježi od vakcine, ali da ima dovoljno antitijela “pa nema potrebe”. Krajem jula ove godine je kazao da će se vakcinisati kada antitijela budu spala na mjeru koja je nedosputiva.

Premijer je u više navrata kršio epidemiološke mjere tokom skupova kojima je prisustvovao.

Komentarišući činjenicu da nevakcinisani premijer govori o značaju vakcinacije i rezultatima Crne Gore u toj oblasti, psiholog i komunikolog Radoje Cerović kazao je da “vakcine ne pripadaju svijetu u kojem premijer živi”.

“Postoji jedan divan naučno-fantasticni roman koji se zove Farenhajt 451, od Reja Bredberija. Govori o plementoj profesiji vatrogasca u nekoj nedefinisanoj budućnosti. U tom svijetu vatrogasci imaju zadatak da pale, a ne da gase, da spaljuju! Prije svega spaljuju knjige jer one kvare građane. Spaljuju umjetnost i spaljuju nauku i esejistiku. Posao im je da spriječe da razumijevanje i nauka dospiju do ljudi. Jer zamsilite, u tom svijetu vjeruju da su nauka i kultura opasne za građane. Oni imaju velike TV ekrane preko cijelih zidova i stalno gledaju nešto što je slično našim rijaliti programima. I dok ponosno rade svoj odgovoran posao, vatrogasci se ne pitaju da li bi trebalo da promijene ime svoje profesije”, rekao je Cerović “Vijestima”.

On je ocijenio da je Krivokapić ponosan na svoj svijet “vatrogasaca” iz Bredberijevog romana i da većina onih koji ga podržavaju više vole rijaliti od nauke i tehnologije.

“Ali istini za volju fenomen je mnogo veći od Crne Gore. Pa do skoro smo imali (u SAD) čovjeka koji je takođe na bazi narcisiodinog stava o sopstvenoj naciji i vjeri pokazao veliki prezir prema nauci. I koji nam je dokazao da teorije zavjere postaju jedan od najmoćnijih alata za sunovrat civilizacije. Samo treba da shvatimo u čije ime se to radi, zbog čijeg interesa? Ko hrani tu neman retrogradnog, konzervativnog, antinaučnog i srednjovjekovnog gledanja na svijet? Ili je zapadna civilizacija došla do svoje krajnje tačke i polako ulazi u svoj suton?”, naglasio je Cerović.

Svi premijeri iz regiona se vakcinisali, Merkel kombinovala različite

Dok se za premijera još ne zna da li se vakcinisao, to su uradile sve njegove kolege iz regiona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je prvu dozu vakcine u decembru prošle godine, a mjesec dana kasnije njen albanski kolega Edi Rama.

Hrvatski i kosovski premijeri Andrej Plenković i Aljbin Kurti to su uradili u martu.

U maju je to uradio sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev.

U istom danu je to uradio kompletan državni vrh Slovenije, uključujući premijera Janeza Janšu i predsjednika države Boruta Pahora.

To su uradili, između ostalog, i predsjednici Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

U drugoj polovini prošlog mjeseca to je uradio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

”Vakcine su najbolji izum moderne medicine, u značajnoj mjeri su učinkovite u zaštiti ljudi, smanjuju i gotovo eliminišu rizik od teških formi infekcije i njenih komplikacija uključujući i skoro potpunu eliminaciju rizika smrtnog ishoda nakon infekcije kod onih koji su vakcinisani, što najbolje potvrđuje njihov procenat među novooboljelima”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Vakcinisali su i mnogi svjetski lideri, među kojima i njemačka kancelarka Anegla Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron, ruski Vladimir Putin, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, britanska kraljica Elizabeta II...

Među zanimljivim činjenicama je da se Merkel, koja uskoro napušta mjesto kancelarke, kombinovala dvije vakcine – kao prvu dozu primila je Astra zeneku, a drugu Moderna.

Bonus video: