tvrdi da izmjene zakona o kojima se raspravlja nisu odgovorile na ključne probleme

Muk: Transparentnost koju je najavljivala Vlada ostala je prazno obećanje

Kazao da je odbijena inicijativa Vlade kojom su tražili omogućavanje objavljivanja dnevnog reda sjednica, materijala i osnovnih informacija o radu vladinih tijela

9845 pregleda 20 reakcija 7 komentar(a)
Muk, Foto: PR Centar
Muk, Foto: PR Centar

Veća transparentnost koju je najavljivala nova Vlada za sada je ostala samo prazno obećanje, kazao je Stevo Muk iz Instituta alternativa povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

On je rekao da je odbijena njihova inicijativa kojom su od Vlade zatražili da omogući objavljivanje cjelovitog dnevnog reda svojih sjednica, objavljivanje materijala o kojima je odlučivano bez sjednice, kao i objavljivanje osnovnih informacija o radu vladinih radnih tijela (komisija).

"Na drugoj strani, pet nevladinih organizacija među kojima je i IA, svega pet dana nakon formiranja nove Vlade, uputile su inicijativu da se izmijeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama sa konkretnim i obrazloženim prijedlozima. Vlada je tek u junu stavila na javnu raspravu nacrt izmjena, koje, međutim, nijesu odgovorile na ključne probleme u praksi. Nadležno Ministarstvo je uporno u namjeri da zadrži poslovnu tajnu i intelektualnu svojinu, kao osnov ograničenja pristupa informacijama, bez preispitivanja definisanja ovih pojmova u posebnim zakonima", objasnio je Muk.

Istakao je da je problem što se značenje poslovne tajne i intelektualne svojine crpi iz brojnih drugih zakona koji ih mahom definišu u kontekstu privatnog sektora, a da dosljedna primjena ovih definicija na javni sektor obesmišljava sami duh slobodnog pristupa informacijama i derogira ključne principe Zakona.

Dodaje da koliko je štetna poslovna tajna u javnom sektoru, govori i njihovo nedavno iskustvo sa kompanijom u državnom vlasništvu „To Montenegro“.

"Pristup menadžerskom ugovoru izvršnog direktora ove kompanije odbijen nam je uz izgovor da sadrži klauzulu tajnosti, iako je takva klauzula suprotna Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, čiji su obveznici sva preduzeća koja se većinski finansiraju novcem poreskih obveznika".

Kako navodi, portal otvorenih podataka, uprkos pokretanju 2019. godine, nije postao platforma upotrebljiva za građane i građanke.

"Od formiranja Vlade, čak 49 odsto setova podataka na ovom portalu objavio je samo jedan državni organ – Uprava za statistiku. Otvoreni, mašinski čitljivi podaci o raspolaganju finansijskim sredstvima su naročita rijetkost. U okviru svoje misije, u čijoj osnovi su veća transparentnost i odgovornost javne administracije, nastavićemo da se zalažemo za otvaranje informacija od javnog značaja, a od Vlade i premijera očekujemo da se prisjete sopstvenog ekspozea", zaključio je Muk.

Preporučujemo za Vas