Popović: Opstrukcije se neće tolerisati dok sam na čelu UO NPCG

"Smatram da iza svakog rezultata, bilo dobrog ili lošeg, mora da stoji odgovornost, te da je krajnje vrijeme da principi odgovornosti i transparentnosti zažive u crnogorskom društvu", kazao je Popović

7293 pregleda 86 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Nebojša Popović kazao je da su zaključci tog tijela o stanju u preduzeću zakonska i profesionalna obaveza i dužnost tijela kojim rukovodi, poručivši da se opstrukcije neće tolerisati dok je on na čelu Upravnog odbora.

Popović je, u reagovanju na jučerašnje saopštenje Demokratskog fronta (DF), rekao kako je veoma je indikativno da je prva reakcija na zaključke Upravnog odbora jednog državnog preduzeća stigla od jednog političkog subjekta, a ne od direktora preduzeća. To, kako dodaje, "nažalost, bjelodano šalje poruku da neko u Crnoj Gori smatra da su državna preduzeća partijski feudi".

Ističe i da, kao neko ko nikad nije bio član nijedne političke partije, niti danas posjeduje bilo čiju partijsku knjižicu, takođe nije sklon da razmišlja na način koje je državno preduzeće ili pozicija dodijeljena kojoj partiji.

"Niti me to interesuje, niti me to vodi u mom radu kao predsjednika UO NP, niti će me ikada voditi".

"Ako nekoga, ipak, interesuje, ne mali broj puta na glasačkom listiću sam zaokruživao upravo politički subjekt koji je juče neprimjereno reagovao, međutim, ponavljam, nikada nisam bio član niti jedne političke partije, niti će me takav motiv ikada voditi u profesionalnom djelovanju", ističe Popović.

Naglasio je da on, a ni UO, nikako ne opserviraju pojedince, iz koje god društvene grupe ili organizacije dolazili, već rezultate koji iza njih stoje. "Takođe, isto tako smatram da iza svakog rezultata, bilo dobrog ili lošeg, mora da stoji odgovornost, te da je krajnje vrijeme da principi odgovornosti i transparentnosti zažive u crnogorskom društvu".

"Zbog svega, naročito želim da naglasim da kada je UO upozorio na nezavidno stanje u NP koji predstavljaju 7,7 odsto najljepše teritorije Crne Gore, nikako se nije vodio bilo kakvim preferencijama u smislu ko je pripadnik koje politike, partije, nacije ili vjere, već samo i isključivo preferencijama državnoga interesa Crne Gore. Želim da vjerujem da je jučerašnji politički istup prije plod nepoznavanja prirode i suštine rada UO nekog preduzeća, a ne loša namjera", dodao je Popović.

Upravni odbor neke firme, kako je kazao, upravo postoji da bi upravljao, nadzirao rad i zacrtavao magistralne politike nekog preduzeća, pa i Nacionalnih parkova.

"Upravni odbor na čijem sam čelu, i ja lično, snažno smo opstruisani, pa tako i na moje konstantne dopise menadžmentu nismo na zakonom propisan način dobili brojne informacije o poslavanju firme koje sam uredno tražio. Zbog čega je to tako, ne bih nagađao, ali dok sam ja na čelu Upravnog odbora to se neće tolerisati."

"Ponavljam: na ovu poziciju nisam došao ni iz ličnih, ni iz političkih, ni iz partijskih razloga, već samo zbog toga da koliko je u mojoj moći, kao ekonomista i čovjek koji voli Crnu Goru svim svojim bićem, doprinesem", navodi predsjednik UO NPCG.

Poručio je da će se, dok je na čelu tog tijela, voditi principima javne odgovornosti, profesionalnosti, pristojnosti, transparentnosti i efikasnosti, te da se pozivu premijera Zdravka Krivokapića odazvao zato što snažno vjeruje da dijele iste principe.

"Brojne neistine, kako o poslovanju firme, tako i o meni lično, koje su se našle u jučerašnjem saopštenju neću komentarisati jer mi to ne dozvoljava pozicija koju trenutno obnašam, već ću svojim djelima pokušati, koliko je to moguće u ovako izazovnom društveno-političkom trenutku, da doprinesem i preduzeću i Crnoj Gori", zaključio je Popović.

Bonus video: