optužili upravu za širenje nacionalne i vjerske netrpeljivosti

DF: Samo nepismeni i zlonamjerni bi da uklone iz škola onoga ko je donio pismenost

"Nakon Svetog Save na red bi došlo i brisanje i uklanjanje Petrovića iz svijesti ovoga naroda", smatraju u DF-u

6202 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Osobe koje su htjele da uklone sliku Svetog Save iz kabineta Gimnazije Kotor nemaju više šta da traže u Upravi za inspekcijske poslove, poručili su iz Demokratskog fronta (DF).

Kazali su da se radi o jednoj od najvećih ličnosti "našeg naroda, Crne Gore i svih ovih prostora", ocijenivši da je u pitanju "nastavak udara" na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i srpski narod.

"Uklanjati iz škola onoga koji je donio pismenost mogu samo nepismeni i zlonamjerni, a takvi više nemaju šta da traže u ovoj Upravi, jer šire nacionalnu i vjersku netrpeljivost, što je i krivično djelo. Očekivali smo da oni koji su osmislili ovu sramnu akciju i oni koji su pokušali da je sprovedu, upute izvinjenje, a ne da istrajavaju na nečemu što duboko vrijeđa najveći procenat građana Crne Gore", saopštili su iz DF-a.

Kazali su da sigurno neće tolerisati "širenje mržnje prema srpskom narodu i SPC" i zatražili od nadležnih da pozovu na odgovornost "one koji stoje iza ovoga čina."

"Nema sumnje da su nalogodavci ciljano namjeravali ovo uraditi u Kotoru, koji je nekada bio uporište Nemanjićke države na ovim prostorima. Bez sumnje, nakon Svetog Save na red bi došlo i brisanje i uklanjanje Petrovića iz svijesti ovoga naroda, kao što je to i bila ideja onih koji su poraženi 30. avgusta", dodaju iz DF-a.

Iz tog političkog saveza kazali su da "skoro nijedna ličnost kroz istoriju" nema utemeljenje u Crnoj Gori kao Sveti Sava.

"Mnoga ugledna bratstva u našoj zemlji ga slave kao krsnu slavu, njegovi korjeni su ovdje, na Prevlaci je uspostavio sjedište Zetske episkopije... Čitava Crna Gora je u znaku Svetog Save, od Boke kotorske do Durmitora, i treba da bude još i više u znaku onoga koji je bio ne samo svetac, nego vodilja i temelj naroda u svim vremenima."

"DF bi isto reagovao i da je u pitanju islamska ili rimokatolička vrijednost i svetinja, i zato smatramo da treba stati na put onima koji ovakvim akcijama podgrijavaju atmosferu u Crnoj Gori, a za račun bivšeg režima", zaključuje se u saopštenju.