Đukić: Tvrdoglave birokrate i političari željni pažnje uništili bi jedan od najljepših trgova u Crnoj Gori

Podsjeća „da su svi na Skupštini jednoglasno podržali da se odvoje sredstva za dječije igralište i niko ne spori potrebu za njim, ali ne na trgu koji ima kulturnu, arhitektonsku i istorijsku vrijednost“

5365 pregleda 13 komentar(a)
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Đukić, Foto: Dragana Šćepanović

Poslednje odluke i postupci predsjednika Opštine i njegovih sekretara za finansije i urbanizam, kaže predsjednik SO Milan Đukić, „pokazuju da oni nastavljaju da ignorišu svaku sugestiju ili prijedlog bilo da dolaze od predsjednika SO Kolašin kao koalicionog partnera ili građana zbog kojih smo svi tu“.

„Do poslednjeg momenta sam se nadao da će oni odustati od montiranja dječijeg igrališta na Trgu Vukmana Kruščića i da će se uvažiti mišljenje građana i stručne javnosti, pošto moje sugestije oko ovoga nijesu prihvatili. Sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević i njen kolega zadužen za finansije Dragan Bulatović ili nijesu pod kontrolom predsjednika Opštine koji, izgleda, ima preča posla, ili i on sam insistira na ovom lošem urbanističkom rešenju“, piše u Đukićevom saopštenju.

Prema njegovim riječima, „priča o tome da je Programom privremenih objekata koji je usvojen na Skupštini, na toj lokaciji „predviđeno jedino mjesto za dječije igralište“, samo je vješta obmana javnosti“.

Đukić podsjeća „da su svi na Skupštini jednoglasno podržali da se odvoje sredstva za dječije igralište i niko ne spori potrebu za njim, ali ne na trgu koji ima kulturnu, arhitektonsku i istorijsku vrijednost“.

„Građani treba da znaju da postojećim programom ta lokacija jeste definisana kao dječije igralište, ali to nikako ne znači obavezu da tu mora biti montirano! Građani takođe treba da znaju da je pokrenuta procedura za izmjene i dopune Programa privremenih objekata, između ostalog i zbog ovakvih loših rešenja koje svaki takav program ima. Zašto se ne sačekaju Izmjene i dopune Programa privremenih objekata pa se više dječijih igrališta definiše na teritoriji grada, prigradskih naselja i sportske zone na Lugu, a ovo montira na prikladnijem mjestu? Istovremeno, vidjet ćemo i zašto se čitavu 2021. odugovlači procedura oko izmjena ovog dokumenta iako je već istaknuta potreba zbog brojnih objekata kao što su ugostiteljske terase, trgovački objekti, spomenici, ljetnje bine, industrijska i zanatska postrojenja i mnogi drugi privremeni objekti koje građani i brojni subjekti nestrpljivo očekuju. Očigledna je sujeta i tvrdoglavost u ovom slučaju, jer se igralište montira na početku zimske polovine godine, izgleda samo da bi se neko slikao pored njega“, tvrdi predsjednik SO Kolašin.

On najvaljuje da će predložiti da se, u novim Izmjenama i dopunama Programa privremenih objekata, „izbaci problematična lokacija dječijeg igrališta na, takozvanom, „Gornjem trgu“ i da se definiše više takvih lokacija po gradu, prigradskim naseljima i sportskoj zoni“.

„Svako urbanističko rješenje koje nije u skladu sa javnim i opštim interesom mora biti izmijenjeno, a procedura i postupak izmjene će biti su vrlo jednostavni i dostupni građanima kroz javnu raspravu koju svi očekujemo. Prolazi vrijeme tvrdoglavih birokrata koji građane obmanjuju „strukom i zakonom“, kao i političara željnih pažnje koji bi zbog jeftinih poena uništili jedan od najljepših trgova u Crnoj Gori. Upravo struka i zakon nalažu da se javni interes mora uvažavati a kulturni pejzaž i arhitektonsko nasleđe čuvati kao jedna od najvećih vrijednosti i standarda savremene Evrope. S druge strane i mišljenje koalicionog partnera treba uvažavati, a ne svaku moju sugestiju ili predlog, iz lične i političke nemoći, izokretati u javnosti kao „pritisak i ucjenu“, jer za ovako loše odluke ja neću da dijelim političku odgovornost sa predsjednikom opštine i njegovim sekretarima iz kolašinskog DPS-a“, zaključuje Đukić.

Povezani članci

30. Septembar 2021.

Igralište ipak niče na kolašinskom trgu

Bonus video: