Nacionalni parkovi obilježili "Dane evropske baštine"

"Cilj ovog događaja je zadovoljenje različitih kulturnih potreba, otkrivanje, tumačenje, približavanje i popularizacija kulturne baštine onima kojima ona nije uvijek i lako dostupna", saopštili su iz NPCG

834 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) obilježili su „Dane evropske baštine” pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Tim povodom je u srijedu, u Nacionalnom parku Biogradska gora, organizovan program pod nazivom „Dan obojen nasljeđem“ za osobe sa posebnim potrebama iz Multidisciplinarnog i obrazovnog centra „Pamark‟ iz Podgorice.

"Cilj ovog događaja je zadovoljenje različitih kulturnih potreba, otkrivanje, tumačenje, približavanje i popularizacija kulturne baštine onima kojima ona nije uvijek i lako dostupna", saopštili su iz NPCG.

Rukovoditeljka Kreativnog odjeljenja za etnografsku baštinu u tom javnom preduzeću, i ujedno autorka programa u NP Biogradska gora, Snežana Vukotić, ukazala je na dugogodišnju uspješnu saradnju sa centrom "Pamark" i podsjetila da NPCG dugi niz godina učestvuje u organizovanju manifestacije "Dani evropske baštine", koja je dio velike evropske manifestacije Savjeta Evrope i Evropske Komisije, a kojom se svakog septembra predstavlja nasljeđe kao zajednička baština evropskih naroda.

Direktorica NPC Biogradska gora Marija Dulović upoznala je goste sa istorijatom tog zaštićenog prirodnog područja, koji je prepoznat po brojnim prirodnim vrijednostima.

"Učesnici događaja posjetili su Centar za posjetioce na obali Biogradskog jezera uz stručno vođstvo edukatora i saznali više o najznačajnijim prirodnim i kuturnim vrijednostima ovog Nacionalnog parka, dok ih je šef Službe zaštite Mile Rnković informisao o aktivnostima u cilju zaštite. Pored posjete Centra za posjetioce i obilaska edukativne staze, u okviru kulturnog omaža, gosti su uživali i u izložbi fotografija sa šireg prostora Nacionalnog parka pod nazivom 'Arhitektura koja nestaje', autora Dragoslava Jeknića Shafta teoretičara i istoričara savremene i moderne umjetnosti, iz Kolašina", saopšteno je iz NPCG.

U muzičkom dijelu programa učestvovala je ženska pjevačka grupa „Đude” iz Kolašina, koja je, kako navode iz NPCG, izvela više tradicionalnih narodnih pjesama.

"Uvjereni smo da su članovi Pamarka uživali u lijepom i sadržajnom programu i da su sa lijepim utiscima otišli iz jedne od posljednjih prašuma u Evropi što je i potvrdio njihov mentor Dragan Stanković koji se zahvalio NPCG na ovom programu. On je takođe podsjetio na to da su oni po drugi put gosti NPCG prisjetivši se sličnog programa koji je za njih organizovan u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, u NP Skadarsko jezero, 2018.godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: