Đurović na sastanku načelnika generalštabova zemalja A-5

General se sastao i sa zamjenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD (US EUCOM) general-potpukovnikom Majklom Hauardom.

2838 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MOD
Foto: MOD

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvuje na sastanku načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-Jadranske povelje (A-5), koji se održava u Hrvatskoj.

General je u svom obraćanju istakao da će Crna Gora nastaviti da podržava regionalne projekte u skladu sa svojim mogućnostima i interesima, naglasivši važnost zajedničkih vježbi i obuka pripadnika oružanih snaga zemalja članica A-5.

„Posljednjih godina naš region je prošao kroz mnoge izazove, poput poplava, zemljotresa, požara, migrantskih kriza i terorističkih prijetnji. Zato, moramo razvijati još bližu regionalnu saradnju, jer mir i stabilnost mogu biti obezbijeđeni samo zajedničkim trudom“, kazao je Đurović.

Načelnik je naglasio da je neophodno kontinuirano raditi na opremanju i modernizaciji oružanih snaga, podsjetivši da je Vojska Crne Gore osavremenjena novim oklopnim vozilima J-LTV „Oshkosh“ i helikopterima kompanije „Bell“.

General se sastao i sa zamjenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD (US EUCOM) general-potpukovnikom Majklom Hauardom.

Brigadni general se zahvalio na dosadašnjoj saradnji, posebno podršci koju su SAD pružile Vojsci Crne Gore u reformi i jačanju sistema odbrane.

On je istakao da je naša zemlja, kao pouzdana NATO članica, posvećena naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i raspodjele tereta, te nastavlja s povećanjem izdvajanja za odbranu.

General-potpukovnik Hauard je naglasio da je zadovoljan odbrambenom saradnjom dvije zemlje, istakavši da je Crna Gora pouzdan NATO saveznik.

Sagovornici su razgovarali i o budućim zajedničkim obukama i vježbama, kao i modelima i mogućnostima školovanja oficira VCG na vojnim akademijama u SAD i saradnji na daljoj modernizaciji Vojske Crne Gore.

Načelnik Generalštaba se sastao i sa direktoricom američke Agencije za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju (DSCA) Heidi Grant.