Plan gradnje u parku je preskup i apsurdan

Izgradnja u zelenom parku trebalo je da košta čak 4,5 po miliona eura, dok bi izgradnja u novom zdanju, prema svim proračunima, koštala oko 800 hiljada eura

5368 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Interno odjeljenje bjelopoljske bolnice će umjesto ranije planirane izgradnje u najljepšem dijelu komlepksa, zelenom parku bolnice sa pasarelama, biti izgrađeno u zdanju nove Bolnice, sagrađene iza postojeće još davne 1978. godine, koja nikada nije stavljena u funkciju.

Prema planovima novog menadžmenta na čelu sa dr Kenanom Erovićem, do kraja godine u planu je završetak idejnog rješenja za adaptaciju Internog odjeljenja u “novoj” zgradi, što je san svakog Bjelopoljca, kao i adaptaciju Dječjeg odjeljenja, koje će umjesto u dijelu u prizemlju, bočnog dijela zgrade, biti preseljeno na drugi sprat bolnice, gdje se do sada nalazila laboratorija i služba fizikalne medicine.

Izgradnja u zelenom parku trebalo je da košta čak 4,5 po miliona eura, dok bi izgradnja u novom zdanju, prema svim proračunima, koštala oko 800 hiljada eura.

Interno odjeljenje trenutno radi u lošim uslovima stare zgrade iza bolnice sa nedovoljnim brojem toaleta, a na intenzivnoj njezi su smješteni i pacijenti neurološkog odjeljenja.

Erović kaže da je plan izgradnje internog odjeljenja u zelenom parku preskup i apsurdan, zbog čega su se odlučili za promjenu plana i adaptaciju zgrade u kojoj ima 1 700 kvadrata.

”U pitanju je Bolnica iz 1978, koja je “prepisana” iz Londona, samo u smanjenom obimu. Sobe su dvokrevetne sa kupatilima. Do sada sam uspio da prikupim svu dokumentaciju oko te bolnice, koja je dijelom bila zagubljena. Ranije su postojali planovi da se uloži milion eura da se ta zgrada sruši, a po svim proračunima građevinara, izgradnja i adaptacija internog odjeljenja u tom zdanju bi koštala oko 800 hiljada eura. Složićete se kolika je razlika. Pritom, trebalo je da ide topla veza, kao pasarela ispod prozora sadašnje uprave do drugog dijela zgrade, da bi se stvorila veza sa radiološkom službom. Smatram da je nova ideja o internom odjeljenju pun pogodak. Idejno rješenje radi inženjer Nedžad Mekić”, priča Erović.

Na zgradi nove bolnice je pokraden skoro čitav krov, koji je bio od bakra, i to treba da se sanira, a u prizemlju bolnica planirano je da se izgradi prostor za kuhinju.

”Zaposleni u kuhinji trenutno rade u lošim uslovima, u zgradi staroj 70 godina i hrana se nosi preko čitavog bolničkog kruga, gdje postoji opasnost od kontaminacije. U planu je kupovina pikap vozila za prevoz hrane do bolnice. Već smo kupili dvoje novih kolica kako bi do tada prenos hrane vršili u sigurnim uslovima”, napominje on.

Po projektu, u prizemlju nove zgrade, gdje bi bila kuhinja u jednom dijelu, planirano je odjeljenje dijalize, internističke ambulante, kako je predviđeno i projektom, dok bi na prvom spratu bilo interno odjeljenje sa neurologijom, koje bi bilo direktno povezano sa radiologijom na istom spratu postojeće bolnice.

Erović ističe da, nažalost, nemaju nikakvu podršku Opštine, čak ni za papirologiju.

Do kraja oktobra biće zavšena rekonstrukcija hiruške, ginekološke i urološke ambulante, a završeno je uređenje svih holova ispred hiruškog i ginekološkog odjeljenja, što je donacija vrijednosti 15 hiljada eura humanitarne organizacije HEMIIAS Hajrudina Hačka Brčvaka. Uz to, urađena je i nova garaža za vozila bolnice.

”U izradi je centralni hol. Planiramo da se urade čekaonice ispred urgentnog bloka i ispred svih ostalih ambulanti koje su u sklopu ustanove”.

Radovi na hiruškoj i urološkoj ambulanti počeli su početkom juna, dva mjeseca nakon što je funkciju direktora preuzeo Erović. U toj bolnici uskoro će početi da se radi i razbijanje kamena u bubregu ekstrakorporalno (izvan tijela), ESWL aparatom koji koristi ultrazvučni talas.

”Do sada su te metode rađene jedino u KCCG i privatnoj bolnici “Kodra”, a aparat nam ustupa KCCG, u saradnji sa direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović. Od 15. oktobra u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje u ovoj bolnici će početi da radi PCR aparat za uzimanje uzoraka za PCR, HPV, HIV, hepatitis B i C, koji je ustupljen iz KCCG”.

Urađeno 800 operacija, dobili 90.000 eura donacija

Od 1. januara je u bjelopoljskoj Bolnici urađeno preko 800 operacija.

“U planu je da u idućoj godini izvršimo nabavku aparata – stub za laparoskopiju i aparate za anesteziju, kao i digitalni rendgen. U proteklih četiri mjeseca u saradnji sa Institutom za bolesti djece i dr Sašom Radovićem, dječijim hirurgom, urađeno je oko 30 operacija kod djece iz oblasti hirugije i urologije dječije patologije, a u pitanju su djeca sa cijelog sjevera. Bolnica je u pregovorima za angažovanje specijaliste epileptologije, s obzirom na to da ima veliki broj djece sa epilepsijom, kao i dječjeg kardiologa i dječjeg endokrinologa, koji bi jednom mjesečno obavljali preglede.

Prvi put u Bijelom Polju Dječje odjeljenje ima stalnog pedijatra a ukupno ih je pet. Ova Bolnica jedina na sjeveru već treću godinu zaredom ima i anesteziološka dežurstva, a u planu su da kroz dva mjeseca uvedu i ginekološka dežurstva.

“Od 1. oktobra počinju i radiološka dežurstva (četiri radiologa) uz planirano dovođenje petog”.

U bjelopoljskoj bolnici trenutno radi oko 63 specijalista i specijalizanata, što ovu zdravstvenu ustanovu trenutno svrstva u red bolnica sa najvećim brojem ljekara specijalista.

U proteklih pet mjeseci u bjelopoljsku bolnicu pristiglo je oko 90 hiljada eura donacija naših građana i iseljenika.

Bonus video: