CEGAS: 48 aplikanata i njihove porodice dobili ekonomsko državljanstvo, objaviti rješenja i mišljenja

Ističu da su ranije donošena rješenja i mišljenja bila sporna jer nisu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva

6248 pregleda 48 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Za devet mjeseci tekuće godine 48 aplikanata i 118 članova njihove porodice dobilo je crnogorsko državljanstvo radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Iz Centra za građanske slobode (CEGAS) je saopšteno da se obraćaju "u vezi sa ekonomskim državljanstvima tokom 2021.godine".

"Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, i u skladu sa Odlukom o kriterijumu , načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore 130 Predloga za prijem aplikanata i članova njihovih porodica u crnogorsko državljanstvo (130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica)", kazali su.

Navode da je od strane MUP-a pozitivno riješeno 166 rješenja, od čega su 48 rješenja za aplikante i 118 pozitivnih rješenja za članove njihovih porodica, te da je u odnosu na prethodne godine ovaj broj veći.

Ističu da su ranije donošena rješenja i mišljenja bila sporna jer nisu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva.

"CEGAS se MUP-u obratio sa Zahtjevom za slobodan pristup informaciji, kako bi imali na uvid predlog, mišljenja i rješenja, pa će nakon dobijenog odgovora o tome obavijestiti javnost. U cilju transparentnosti rada Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, bilo bi krajnje dobro da se sva rješenja i mišljenja nalaze na sajtu MUP-a, vodeći se računa o zaštiti podataka o ličnosti", zaključili su.

Bonus video: