CEGAS: Povući predlog Zakona o liječenju neplodnosti kako bi uslijedile suštinske izmjene

Ističu da u predlogu Zakona ne postoji mogućnost uvoza polnih ćelija i embriona pa samim tim ne postoji ni mogućnost donacije van naše zemlje. Problem vide i u dijelu anonimnosti donatora

5928 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na Ministarstvo zdravlja da Predlog Zakona o liječenju neplodnosti povuče na dopunu kako bi uslijedile suštinske izmjene važećeg Zakona, koje će omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo na najbolji i najsavremeniji mogući način.

Iz CEGAS-a su kazali da je Predlog usvojen na Vladi 16. septembra i da mu nije prethodila javna rasprava, što je u suprotnosti sa zakonodavnim pravilima.

"CEGAS je više puta govorio na temu obaveznog razmatranja izmjene postojećeg Zakona o liječenju neplodnosti iz 2009.godine, uz obavezno prisustvo: stručne javnosti (ljekara reproduktivne medicine i embriologa), pacijenata, pravnika i predstavnika civilnog sektora...", kazali su.

Ističu da u predlogu Zakona ne postoji mogućnost uvoza polnih ćelija i embriona pa samim tim ne postoji ni mogućnost donacije van naše zemlje.

Problem vide i u dijelu anonimnosti donatora.

"Djetetu od navršenih 15 godina a koje je sposobno za rasuđivanje, daje se mogućnost otkrivanja identiteta donatora, uz čiju je donaciju dijete začeto a u svim drugim članovima zakona jasno stoji da je donacija anonimna", navode.

Svi oblici surogata (komercijalni i nekomercijalni) su jasno zabranjeni a mogućnost ispitivanja embriona u naučno istraživačke svrhe nije dozvoljena.

Dodaju da je CEGAS 24. septembra prisustvovao regionalnom sipozijumu ljekara reproduktivne medicine i embrologa i bio u prilici da čuje od stručnjaka iz zemlje i regiona, šta je to što nije dobro u našem važećem Zakonu o liječenju neplodnosti kao i u samom Predlogu izmjene Zakona o liječenju neplodnosti koji se ponavlja još od 2019.godine.

"Očekujemo da će Ministarstvo zdravlja Crne Gore, imati dovoljno sluha za demokratske tekovine i vrijednosti kojima stremimo, pa će blagovremeno povući Predlog Zakona o liječenju neplodnosti, kako bi bio izmijenjen od strane stručnjaka i kao takav bio dobar za građanstvo u cjelini. Vjerujemo da će Ministarvo zdravlja na pravno valjan način uvažiti potrebe svojih građana a pogotovo kada je poboljšanje nataliteta u pitanju", zaključili su.

Bonus video: