Božović: Digitalizacija pravosuđa i upotreba vještačke inteligencija u pravosuđu, nijesu izbor nego neminovnost

Božović je informisao ministre i delegate članica Savjeta Evrope o napretku koju je Crna Gora ostvarila na polju upotrebe novih tehnologija u pravosuđu

3032 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Božović, Foto: Mpa.gov.me
Bojan Božović, Foto: Mpa.gov.me

Digitalizacija pravosuđa i upotreba vještačke inteligencije u pravosuđu, nije izbor nego neminovnost. Države članice Savjeta Evrope moraju voditi računa da napredak na polju digitalizacije pravosuđa prati potrebe i specifičnosti samog društva te da ne bude izvor diskriminacije, što se postiže ljudskim upravljanjem tehnologijom, a ne obrnuto, saopštio je državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović.

Božović učestvuje na Konferenciji ministara pravde država članica Savjeta Evrope koja se u okviru mađarskog predsjedavanja Savjetu organizuje u Budimpešti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Božović je informisao ministre i delegate članica Savjeta Evrope o napretku koju je Crna Gora ostvarila na polju upotrebe novih tehnologija u pravosuđu, čime se direktno doprinosi većoj efikasnosti i učinkovitosti pravosudnog sistema.

Poseban akcenat, dodaje se, stavljen je na nasumičnu dodjelu predmeta, bolju kontrolu radne opterećenosti predmetima, brže rješavanje sporova I proizvodnju pouzdane statistike.

On se osvrnuo i na izazove koje digitalizacija pravosuđa i upotreba vještačke inteligencije u pravosuđu mogu donijeti evropskim društvima, ukoliko se tim procesima odgovorno ne upravlja. Prepoznao je da okvir za regulizaciju i odgovorno korišćenje novih tehnologija jeste Savjet Evrope koji već stvara standarde u toj oblasti.

Božović je, kako je saopšteno, kazao da je pravično, transparentno, nediskriminatorno, efikasno, odgovorno i digitalizovano pravosuđe, pravosuđe za budućnost. Kao važnu je prepoznao međunarodnu saradnju na polju razmjene primjera dobre prakse kad je riječ o elektronskim transferima predmetnih spisa i procesnih radnji i, u tom kontekstu, pohvalio skoro uspostavljanje Evropske mreže kontakata u oblasti sajber pravosuđa pod okriljem Savjeta Evrope.

Konferencije ministara pravde članica Savjeta Evrope su među najvažnijim godišnjim susretima na visokom nivou u okviru organizacije i tradicionalno predstavljaju forume za razmjenu dobre prakse i iskustva u okviru najaktuelnijih tema iz oblasti pravosuđa u Evropi.

"Ekspertska podrška značajna za ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23"

Božović se na margini ministarskog skupa Savjeta Evrope u Budimpešti. sastao sa sekretarom Ministarstva pravde i zaštite potrošača SR Njemačke Kristijanom Kastropom.

"Ekspertska podrška Ministarstva pravde i zaštite potrošača SR Njemačke Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore je kontinuirana i značajna za crnogorsko ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23“, kazao je Božović na sastanku sa Kastropom.

Kastrop i Božović
Kastrop i Božovićfoto: Mpa.gov.me

U saopštenju se navodi da je Božović informisao Kastropa sa obnovljenom dinamikom rada pregovoračke strukture za poglavlje 23 na čijem je čelu, kao i sa ciljevima koji su postavljeni pred nadlježne institucije, kako bismo u što kraćem roku okončali obaveze iz prelaznih mjerila za ovo poglavlje.

"Državni sekretar Kastrop pohvalio je rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koji su ostvareni u posljednjem periodu. Izrazio je spremnost Ministarstva pravde i zaštite potrošača SR Njemačke da, na inicijativu naše strane, pruži svaku vrstu dodatne podrške snaženju i održivosti rezultata u oblasti vladavine prava. Sagovornici su se saglasili da njemačka ekspertiza pri izradi zakonodavstva o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom može dodatno doprinijeti kvalitetu predloženih rješenja", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: