Đukanović: Vojska Crne Gore uvijek bila neodvojivi dio svog naroda

Predsjednik je kazao kako je uvjeren da će Vojska nastaviti da obavlja svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, kao i da neće podleći "sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe" u dnevnopolitičke svrhe

6357 pregleda 13 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, pripadnicima Vojske i zaposlenima u Ministarstvu odbrane.

Kazao je da je, kroz cijelu istoriju Crne Gore, njena vojska bila na vječitoj straži slobode, branič naroda i države i simbol junaštva i viteštva, po čemu je kroz vjekove prepoznata i visoko poštovana među evropskim narodima i državama.

"Uvijek je ustvari bila neodvojivi dio svog naroda, najisturenija kad je bivalo najteže, ispisujući najslavnije stranice velike crnogorske istorije, kao i istorije jugoslovenskih naroda u vremenima zajedničkih državnih aranžmana", naveo je Đukanović u čestitki.

Istakao je da je vojničko zanimanje bilo i ostalo jedno od najcjenjenijih u našoj zemlji. I danas, kada se po peti put obilježava Dan Vojske Crne Gore od stupanja u NATO, ona je institucija sa najviše povjerenja u domaćoj javnosti, podsjeća predsjednik.

"Kao što je cijenjen partner u najvećoj vojno-političkoj alijansi u istoriji čovječanstva, pravi promoter napretka i razvoja Crne Gore, važna poluga i u procesu njene integracije u evropske strukture."

Od obnove nezavisnosti prije deceniju i po, Vojska Crne Gore je prošla put stalne modernizacije i osavremenjavanja opreme i znanja kroz saradnju s prestižnim evropskim i svjetskim resorima odbrane i vojnim školama, i učešće u brojnim međunarodnim misijama NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacije, dodaje Đukanović. S tim novim iskustvima i znanjima, danas je interoperabilna snaga, osposobljena po mjeri države da odgovori novim izazovima, da pruža doprinos i regionalnoj i globalnoj stabilnosti, kazao je on.

Đukanović je poručio da je obaveza države da stvara uslove za ispunjavanje zadataka koji proizilaze iz članstva u NATO, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo dva odsto izdvajanja za odbranu, kao i 20 odsto ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju vojske.

Predsjednik države dodao je i kako je čvrsto uvjeren da će Vojska nastaviti da obavlja svoju ustavnu funkciju u skladu sa zakonom i partnerskim obavezama iz članstva u NATO, kao i da neće podleći "sve izraženijim pritiscima u cilju njene zlupotrebe" u dnevnopolitičke svrhe.

"Ohrabrujem starješine i vojnike, sve zaposlene u Ministarstvu odbrane, da očuvaju slavnu tradiciju časnog vojničkog poziva, i da čvrsto ostanu na braniku svoje domovine Crne Gore, demokratske, građanske, multietničke zajednice, koja je uprkos svim izazovima nepovratno na sigurnom evropskom putu", zaključio je Đukanović.

Bonus video: