Zemlje Zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

Konferencija, koju su organizovali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park, je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore sa predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije

3378 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Tehnopolis
Foto: Tehnopolis

Više od 160 učesnika prisustvovalo je trodnevnoj Cross Border Coworking konferenciji u Budvi na kojoj je 25 govornika iz 11 zemalja govorilo o digitalnim nomadima i coworking sceni.

Konferenciji su prisustvovali coworking menadžeri i coworkeri iz regiona, digitalni nomadi, freelanceri, preduzetnici, predstavnici organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovnog okruženja, te predstavnici javnih institucija i donosioci odluka.

"Svi su imali jedan zajednički cilj – donijeti zaključke i preporuke potrebne za predstavljanje zemalja regiona kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima. Na konferenciji je jasno istaknut potencijal prilagođavanja dosadašnjeg načina rada savremenim trendovima s naglaskom na digitalni nomadizam kao stil života. Interaktivne panel diskusije iznjedrile su prednosti zemalja regiona za digitalne nomade – relativno niske troškove života, sigurnost, klimatske uslove, otvorenost i toplinu ljudi", navodi se u saopštenju za javnost.

Cross Border Coworking
foto: Tehnopolis

Kako je navedeno, istaknuto je da se zemlje regiona ne trebaju fokusirati na privlačenje prosječnog digitalnog nomada nego na kreiranje mogućnosti za sve, ali da u ovom procesu jedni na druge ne trebaju gledati kao na konkurenciju, nego kao na saradnike i partnere.

Cross Border Coworking
foto: Tehnopolis

Razgovaralo se i o činjenici da digitalnim nomadima viza nije presudna prilikom izbora destinacije, a prredstavljeni su i paketi usluga za digitalne nomade koje će uskoro ponuditi mreža Code Hub-ova coworking prostora u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru. Kroz primjer Dubrovnika istaknuta je važnost saradnje turističke zajednice, lokalne vlasti, te pojedinaca i organizacija koji pomenutoj ciljnoj grupi mogu ponuditi kvalitetan sadržaj prilikom boravka na određenoj lokaciji.

Cross Border Coworking
foto: Tehnopolis

"O digitalnim nomadima i radu na daljinu, razgovaralo se i iz perspektive digitalnih nomada koji su istakli prednosti ovog stila života, ali i pozitivne utiske o zemljama regiona. Rad na daljinu je definisan i kao alat za poboljšanje efikasnosti preduzeća, kvalitetniju organizaciju timova i zdraviji stil života. To su potvrdili i predstavnici regionalnih medija kada su govorili na koji način su svoj rad adaptirali na novonastalu situaciju koja je zahtjevala rad na daljinu", stoji u saopštenju.

Cross Border Coworking
foto: Tehnopolis

Konferencija, koju su organizovali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park, je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore sa predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije.

Pomenuti događaj je organizovan kroz projekt 2CODE kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Medijski pokrovitelji konferencije su Vijesti, Dnevne novine Dan, My Guide Montenegro, Nezavisne novine, Bljesak, Dnevni avaz, Klix i Večernji list.

Bonus video: