Direktor: Dozvolili ste nelojalnu konkurenciju

Iz preduzeća “VIB beton” pitali su Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “da li je tačno da su nepostupanjem kolašinskom preuzeću ‘Keker doo’ dozvolili da iz nelegalnog objekta obavlja proizvodnju betona sve do kraja građevinske sezone”

3544 pregleda 7 komentar(a)
Postrojenje Kekera u Bakovićima, Foto: Privatna arhiva
Postrojenje Kekera u Bakovićima, Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor preduzeća “VIB beton” Nikola Femić reagovao je na tvrdnje Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, date “Vijestima”, u kojima se navodi da je preduzeće “Keker” izjavilo žalbu na rješenje kojim je naloženo uklanjanje objekta. Uklanjanje betonjerke naloženo je rješenjem tog direktorata početkom septembra, međutim, ona još radi.

Iz preduzeća “VIB beton” pitali su Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “da li je tačno da su nepostupanjem kolašinskom preuzeću ‘Keker doo’ dozvolili da iz nelegalnog objekta obavlja proizvodnju betona sve do kraja građevinske sezone”. Na taj način, kako tvrde, “stvara se nelojalna konkurencija i ugrožava svako ko radi zakonito”.

”Nemamo namjeru da polemišemo sa gospodom iz preduzeća ‘Keker’. Međutim, zbog javnosti, zbog zakona i zbog istine, dužni smo da postavimo nekoliko pitanja Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Prije svega, kako je moguće da već mjesec dana ne pristupate izvršenju svog rješenja koje ste, eto i sa neopravdanim kašnjenjem, ipak uručili nelegalnom graditelju? Da li je tačno, a što se uveliko tvrdi iz preduzeća ‘Keker’, da ste nepostupanjem dozvolili ovom preduzeću da iz nelegalnog objekta vrši proizvodnju sve do kraja građevinske sezone u Kolašinu, čineći nelojalnu konkurenciju i ugrožavajući svakoga ko radi zakonito. Odgovor na to pitanje se nalazi u tekstu na koji reagujemo, jer sam vlasnik Sava Keker kaže da će ‘raditi sve dok se ne okončaju postupci’. Koji to postupci uvažena gospodo iz Inspekcije, kad Zakon ne dozvoljava nikakve postupke, već nalaže izvšavanje rješenja”, piše u reagovanju koje je potpisao Femić.

On Ministarstvo pita i “kako je moguće da iz Direktorata tvrde da “uklanjanje nelegalnog objekta zavisi od rješavanja po žalbi preduzeća Keker”. Femić podsjeća da “shodno imperativnoj odredbi Zakona o inspekcijskom nadzoru (čl.40), ali rješenju o uklanjanju objekta koje sadrži tu odredbu, žalba ne odlaže izvršenje rješenja”.

”Zbog čega ste nelegalnom graditelju izrekli nepostojeću i hibridnu mjeru, koja je zapravo izrugivanje zakonu i pravdi. Umjesto toga trebalo je da učinite ono što Zakon nalaže u čl. 201: zabranu upotrebu objekta za koji nije izdata upotrebna dozvola ili pečaćenje, uz obavještenje: “zatvoreno po nalogu urbanističko-građevinskog inspektora” ili da prosto pristupite mjeri izvršenja nakon roka za dobrovoljno izvršenje? Umjesto svega toga, Keker obavještava nadležne organe i cjelokupnu javnost, a naravno i svoju konkurenciju, da će iz nelegalnog objekta raditi do kad on hoće. Time nas podučava da za njegov objekat nijesu potrebne dozvole, a za objekte svih nas jesu, i to uz uredno plaćene komunalije i ostale dažbine”, kazao je Femić.

To, kako kaže on, Kekeru “pored urbanističko-građevinske inspekcije, omogućavaju i najviši funkcioneri iz opštine Kolašin, kojoj izgleda nije interes da naplati komunalije od Kekera, već samo od nas drugih”.

Femić kaže da će o svemu tome biti više riječi više kod državnog tužioca. Najavljuje i da će o svemu obavijestiti “one koji se staraju o finansijama i ekonomskim prilikama, ministre Milojka Spajića, Jakova Milatovića i premijera Zdravka Krivokapića”. Neophodno je, tvrdi on, “da javnost čuje i njihove stavove oko konkretnog primjera bezakonja”.

Bonus video: