Bečić: Perović i Šljivančanin dali nemjerljiv doprinos afirmaciji mira i smirivanju društvenih tenzija u Crnoj Gori

"Ova crkva, kao jedan od najstarijih objekata, predstavlja svojevrsni simbol Podgorice i mjesto gdje su svi dobrodošli, bez obzira na razlike. Ona je uspjela da opstane u svojoj ljepoti čak i onda kada je to bilo najteže i u vremenima velikih duhovnih izazova"

26750 pregleda 410 reakcija 62 komentar(a)
Šljivančanin, Bečić i Perović, Foto: Skupština Crne Gore
Šljivančanin, Bečić i Perović, Foto: Skupština Crne Gore

Arhijerejski protoprezviter podgoričko-kolašinski Gojko Perović i protojerej Mirčeta Šljivančanin, starješina crkve Svetog Đorđa u Podgorici , dali su nemjerljiv doprinos afirmaciji mira i smirivanju društvenih tenzija u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je kako je saopšteno iz Skupštine posjetio crkvu Svetog Đorđa u Podgorici.

U saopštenju se dodaje da je Bečića dočekalo sveštenstvo crkve Svetog Đorđa, dok je posjeta bila prilika da čestita arhijerejskom protoprezviteru podgoričko-kolašinskom Gojku Peroviću i protojereju Mirčeti Šljivančaninu, starješini crkve Svetog Đorđa pod Goricom, postavljenja u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ova crkva, kao jedan od najstarijih objekata, predstavlja svojevrsni simbol Podgorice i mjesto gdje su svi dobrodošli, bez obzira na razlike. Ona je uspjela da opstane u svojoj ljepoti čak i onda kada je to bilo najteže i u vremenima velikih duhovnih izazova. U turbulentnom periodu, koji je iza nas vi ste svojom mudrošću i tolerancijom širili poruke mira, pomirenja, sloge i zajedništva, otvarajući vrata za sve ljude dobre volje, bez obzira na njihove razlike. Vašim riječima i djelima, koja su poznata i van granica naše zemlje, a koja se često ističu i od strane drugih vjerskih zajednica, dali ste nemjerljiv doprinos afirmaciji mira i smirivanju društvenih tenzija u Crnoj Gori, na čemu vam najiskrenije zahvaljujem", istakao je Bečić.

Iskazujući poruke dobrodošlice Šljivančanin je rekao: "Na početku želim da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo zbog Vaše posjete, jer ovakvim gestovima Vi pokazujete poštovanje i brigu o našoj crkvi, ali takođe i svim ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori", rekao je Šljivančanin.

U saopštenju se navodi da se nakon toga, o Šljivančanin "osvrnuo na istorijat najstarijeg sakralnog objekta u Podgorici i prostora koji ga okružuje i naglasio šta je sve urađeno u prethodnom periodu, kao i koje aktivnosti crkva sprovodi u pravcu afirmacije kulture u glavnom gradu".

Perović je rekao da crkva Svetog Đorđa ne predstavlja samo vjerski, već i kulturni simbol Podgorice.

"Koji pored hrišćana posjećuju turisti svih vjera i nacija. Takođe, ona obogaćuje duhovni život u našem gradu, što je i razlog izgradnje hramova i vjerskih objekata", rekao je Perović.

Iz Skupštine su saopštili da je Perović "izrazio nadu da će se konačno smiriti tenzije u Crnoj Gori, za šta je potrebno strpljenja, mudrosti i odmjerenosti svih činilaca društva u šta snažno vjeruje i što očekuje".

"Sagovornici su se saglasili da u našem društvu treba insistirati na poštovanju principa sekularne države, u kojoj su jasno podijeljene nadležnosti između države i crkve i vjerskih zajednica, te da njihova odvojenost ne znači suprostavljenost između crkve i politike, već mogućnost za dijalog i saradnju na brojnim poljima gdje se te aktivnosti susreću. Pomirenje, tolerancija i ljubav vrijednosti su oko kojih Crna Gora mora biti ujedinjena kako bi se prevazišle sve podjele i svi izazovi koji postoje u našem društvu - zajednički je zaključak učesnika sastanka. Takođe, istakli su da je obaveza svih da vjeruju u sposobnost mladih ljudi da ostvare svoje potencijale", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: