"Mora se raditi na poboljšanju zaštite prava žrtava i svjedoka u slučajevima porodičnog nasilja, trgovini ljudima..."

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, na sastanku je ocijenjeno da jačanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija ostaje jedan od ključnih prioriteta

4357 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud
Sa sastanka, Foto: Vrhovni sud

Intenzivnija saradnja u reformi pravosuđa i ispunjavanje preporuka Evropske komisije i mjerila u poglavljima 23 i 24, prioriteti su Savjeta Evrope (SE) i Vrhovnog suda.

To je poručeno na sastanku šefice Programske kancelarije SE u Podgorici Evgenie Giakoumopoulou sa vršiteljkom dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesnom Vučković.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, na sastanku je ocijenjeno da jačanje etičke i disciplinske odgovornosti sudija ostaje jedan od ključnih prioriteta.

„Koji treba adresirati kroz proces izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, a što će povećati povjerenje javnosti u pravosuđe, istovremeno jačajući integritet sudijske profesije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su SE i Vrhovni sud saglasni da se mora raditi na poboljšanju sistema zaštite prava žrtava i svjedoka u slučajevima porodičnog nasilja, nasilja u porodičnoj zajednici i trgovini ljudima.

Na sastanku je konstatovano da se sprovode važne aktivnosti u pogledu analize kaznene politike u određenim krivičnim predmetima, koje bi trebalo da rezultiraju boljom primjenom standarda i prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Ocijenjeno je da su aktivnosti, koje se sprovode u okviru Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala, takođe veoma važne za unapređenje mehanizama za borbu protiv organizovanog i teškog kriminala i jačanje crnogorskog sistema oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Bonus video: