Veber: Ambasada Njemačke je otvorena za sve inicijative koje dolaze od UCG

Iz UCG su rekli da je "Veber ukazao na sve vidove saradnje između Crne Gore i Njemačke, na državnom nivou, koje mogu biti okrilje za saradnju na polju nauke, kulture i obrazovanja"

2780 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: UCG
Sa sastanka, Foto: UCG

Ambasada Njemačke je otvorena za sve inicijative koje dolaze od Univerziteta Crne Gore (UCG), saopštio je ambasador Njemačke Robert Veber.

Iz UCG je saopšteno da se rektor UCG Vladimir Božović sastao sa Veberom i njegovim zamjenikom Kristofom Breunigom, "u cilju sagledavanja mogućnosti i intenziviranja saradnje na polju obrazovanja i naučnoistraživačkih projekata".

"Rektor Božović je pozdravio namjeru Njegove ekselencije, ambasadora Vebera da uspostavljanjem mreže konekcija sa njemačkim visokoškolskim institucijama, naučnim institutima i njemačkom industrijom, podrži unapređenje saradnje i otvori mogućnost za nove, zajedničke projekte", ističe se u saopštenju UCG.

U saopštenju se dodaje da su na sastanku su, pored Božovića, UCG i otvorene mogućnosti za saradnju predstavile i prorektorica za međunarodnu saradnju Sanja Peković i prorektorica za nauku Irena Orović.

"Razmijenjene su informacije o vrlo aktivnoj, pogotovo odlaznoj mobilnosti studenata i profesora, na osam univerziteta u Njemačkoj, sa kojima Univerzitet Crne Gore ima ugovore kroz Erasmus plus program. Ukazano je i na potencijale vodećih i uspješnih naučnika Unverziteta Crne Gore i razmotrene su mogućnosti uvezivanja sa njemačkim fondovima podrške", piše u saopštenju.

Iz UCG su rekli da je "Veber ukazao na sve vidove saradnje između Crne Gore i Njemačke, na državnom nivou, koje mogu biti okrilje za saradnju na polju nauke, kulture i obrazovanja".

"On je izrazio nadu da će pregovori o Ugovoru o kulturnoj i naučnoj saradnji između Crne Gore i Njemačke uskoro biti okončani i da će Ugovor ubrzo biti spreman za potpisivanje, i time kasnije predstavljati dobru osnovu za veliki broj aktivnosti na bilateralnom nivou", piše u saopštenju UCG.

Bonus video: