Ćalović Marković: Ovim se Đukanoviću ostavlja prostor da uništi dokaze

"Ako je tužilaštvu potrebnija detaljnija informacija o drugim podacima koji se nalazi u okviru tih 12 miliona procurjelih dokumenata dala sam im kontakt Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i kolege iz Vašingtona da se njima obrate za bilo kakve dalje informacije", kazala je direktorica MANS-a

56838 pregleda 284 reakcija 112 komentar(a)
Ćalović Marković ulazi u SDT, Foto: Luka Zeković
Ćalović Marković ulazi u SDT, Foto: Luka Zeković

Sve što Specijalno državno tužilaštvo radi u slučaju "Pandora papiri" jeste fingiranje istrage i izviđaja sa ciljem da zatvori taj predmet i nađe način da predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću omogući da sakrije šta se zaista nalazilo iza skirvenih trastova i kompanija.

To je, nakon današnjeg saslušanja u SDT, kazala direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković.

Na taj zaključak upućuje to što je "glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio javno kako je on pratio skrivene trastove gospodina Đukanovića još od 2012. godine iako je u tom periodu bio na funkciji sudije Apelacionog suda".

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je prošle sedmice predmet povodom toga što su predsjednik Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i najavilo da će preduzeti “sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

"Mislim da to, između ostalog kao i ovo današnje bespotrebno saslušanje, pokazuju da Tužilaštvo jedino što radi je fingira istragu i fingira izviđaj sa ciljem da zatvori ovaj predmet, i da nađe način da Đukanoviću omogući da sakrije šta se zaista nalazilo iza skrivenih trastova i kompanija", kazala je "Vijestima" Ćalović Marković.

Dodala da je današnje saslušanje isključivo "hir Katnića" .

"...Nije bilo nikakvog razloga da me zovu na saslušanje, s obzirom na to da sam im rekla da nemam ništa više od informacija da im dam u odnosu na one koje su već objavljenje u sklopu istraživačke priče, kao i da se sva dokumentacija kojom raspolažemo nalazi na našem sajtu".

Ćalović Marković je tužilaštvu ukazala na to da je vlasnik dokumenata Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.

"I da smo mi pregledom tih dokumenata u koje nam je dao uvid, našli podatke vezane za skrivene trastove i kompanije Mila i Blaža Đukanovića, i da smo nakon toga tražili da nam konzorcijum da ta dokumenta da ih koristimo za izradu naše priče, ona se nalaze na našem sajtu. Ako je tužilaštvu potrebnija detaljnija informacija o drugim podacima koji se nalazi u okviru tih 12 miliona procurjelih dokumenata dala sam im kontakt Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i kolege iz Vašingtona da se njima obrate za bilo kakve dalje informacije", kazala je direktorica MANS-a.

Ćalović Marković smatra i da je MANS dao "dovoljno dokaza i dovoljno tragova, na osovnu kojih može da dođe do podataka, jer mi smo imali uvid samo u dokumentaciju advokata, dakle, u dokumentaciju koja se odnosi na osnivanje ovih kompanija, a u okviru procurjelih podataka se nisu nalazile informacije o finansijama".

"Tužilaštvu smo dali dovoljno podataka da bi moglo da isprati trag novca. Dali smo im ime osobe, čak i pasoš osobe koja je upravljala skrivenim kompanijama i trastovima, dali smo im adresu kancelarije u Švajcarskoj, u kojoj se nalazi kompletna finansijska dokumentacija i dali smo im podatke na osnovu kojih mogu doći do žiro računa Blaža Đukanovića", istakla je Ćalović Marković.

Ona smatra da je posebno zabrinjavajuće što, pored toga što su nju saslušali, a Đukanoviću će da pošalju da se pisano izjasni, "tužilaštvo uopšte ne pominje da li će saslušati na bilo koji način, i da li će prikupiti informacije o Blažu Đukanoviću, o njegovim skrivenim poslovima, on je nekako nestao u cijeloj toj priči i pokušaju specijalnog tužilaštva da zataška ovaj slučaj".

"Mislim da se ovim kupuje vrijeme i da se ostavlja prostor gospodinu Đukanoviću da uništi dokaze i da nađe način da utiče na svjedoke kako bi sakrio šta se zaista nalazilo iza skrivenih trastova i skrivenih firmi Blaža Đukanovića", zaključila je dirktorka MANS-a.