Globus Travel Tours: Blue line besplatno vozi da bi uništili konkurenciju

Grupa roditelja i preduzeće "Globus Travel Tours" iz Tivta ukazala na problematično ponašenje kompanije "Blue Line"

6852 pregleda 5 komentar(a)
Blue Lineov autobus u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Blue Lineov autobus u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Kompanija "Globus Travel Tours" iz Tivta koja je započela prevoz đaka iz Kavča i Gradiošnice do škola u centru Tivta, zajedno sa grupom roditelja te djece regovala je juče na informaciju da su Opština i autobuska kompanija "Blue Line" iz Herceg Novog postigli dogovor po kojem će "Blue Line" do kraja prvog polugodišta, besplatno prevoziti djecu uz Gradiošnice na nastavu.

"Dogovor o đačkim linijama između Opštine Tivat i prevoznika "Blu Line" nije nikakva novost, kako je to predstavljeno u jučerašnjem saopštenju. Taj dogovor je predviđen tenderom iz 2019. godine. Međutim, pomenuti prevoznik se nije pridržavao dogovora već je spojio gradsku i đačku liniju. Dodatno, ovaj prevoznik je godinama ignorisao potrebe đaka i mnogobrojne pokušaje roditelja, mještana i predsjednika mjesnih zajednica Gradiošnica i Kavač da stupe u kontakt sa njim. Izgovori za ovakvo postupanje su, u najmanju ruku, bili neodgovorni i neprofesionalni",- poručili su grupa roditelja djece iz ta dva naselja i prevoznik "Globus Travel Tours" u saopštenju koje su juče dostavili medijima.

Ta kompanija u vlasništvu Tivćanina Aleka Jokića nedavno je počela da vrši đački prevoz djece iz ta dva naselja, za koji prethodno "Blue Line" godinama nije bio zainteresovan, pa su djeca iz Gradiošnice i Kavča i njihovi roditelji bili suočeni sa velikim problemom kako da đaci redovno i na vrijeme stignu na nastavu u tivatsku OŠ "Drago Milović", odnosno Srednju školu "Mladost" u centru Tivta. Višegodišnji problem je riješen kada je posao koji je pod raznijm izgovorima izbjegavao da radi "Blue Line", preuzeo privatni oprevoznik "Globus Travel Tours" iz Tivta. Firma je, nakon petodnevnog besplatnog saobraćanja kako bi se sagledao pravi broj djece koja koriste đački prevoz sa tog područja, napravila red vožnje koji odgovara stanovništvu i odredila mjesečnu cijenu karata za đački prevoz od 25 eura za Kavač, odnosno 20 eura za djecu iz Gradiošnice.

"Blue Line" koji je do sada imao monopol na gradski i đački prevoz na teritoriji opštine, na to je regovao odlukom da će njihovi autobusi djecu iz Gradiošnice u školu prevoziti besplatno.

"Od trenutka kada se pojavio privatni prevoznik "Globus Travel", koji je počeo da vozi đačku liniju u skladu sa potrebama đaka iz Kavča i Gradiošnice, prevoznik "Blue Line" počinje da vozi sve linije uporedo s njim i pristaje na sve uslove koje ranije nipošto nije htio prihvatiti. Uporedo sa tim, pojavila se i priča o besplatnom prevozu đaka, a sve u cilju eliminisanja konkurencije. Pritom, činjenica je da "Blue Line" prima subvencije od Opštine u iznosu od 22.200 eura od 2019. godine, za prevoz đaka koji nije obavljao u skladu sa tenderom. Ovakvo dugogodišnje, neprofesionalno ponašanje prevoznika "Blue Line" izazvalo je nezadovoljstvo kod roditelja i zbog toga su oni odlučili da ukažu povjerenje prevozniku "Globus Travel", i čvrsto ostaju pri svojoj odluci", naveli su iz grupe roditelja.

Trenutno tridesetak učenika iz ta dva naselja od kojih Gradiošnica administrativno pripada Opštini Tivat, a Kavač opštini Kotor, koriste usluge "Globus Travela" sa tendencijom rasta broja putnika. Zanimljivo je da je "Blue Line" polaske svojih nautobusa za đački prevoz iz Gradiošnice i obratno stavio u iste termine u kojima djecu od početak prošle sedmice na tim relacijama prevozi "Globus Travel". "Blue Line" doduše, i dalje ne vozi đački prevoz iz Kavča.

Bonus video: