U CG stiglo 40.000 doza vakcina Sputnjik V, Borovinić Bojović: Građani da se što prije vakcinišu

"Dakle, 20.000 građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo ovu vakcinu, moći će od subote, 16. oktobra, da prime prvu dozu, a kasnije i drugu i budu kompletno imunizovani sa Sputnjikom V", rekla je Borovinić Bojović

17749 pregleda 80 reakcija 33 komentar(a)
Borovinić Bojović i Maslenikov, Foto: Ministarstvo zdravlja
Borovinić Bojović i Maslenikov, Foto: Ministarstvo zdravlja

U Crnu Goru je danas stigao kontingent od 40.000 doza vakcina Sputnjik V, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje je "sa ranije isporučenih 10.000, zaokružena isporuka ukupno 50.000 vakcina ruskog proizvođača kao rezultat bilateralnih pregovora Ministarstva zdravlja, odnosno Vlade Crne Gore, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina".

U ime Ministarstva zdravlja pošiljku vakcina u Montefarmu su dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, a prisustvovao je i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

"Zadovoljstvo mi je da saopštim crnogorskim građanima i kompletnoj javnosti da je danas u Crnu Goru stigao kontingent od 40.000 doza Sputnjik V vakcina protiv COVID-19 infekcije, čime je nastavljena isporuka vakcina ovog proizvođača. Dakle, 20.000 građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo ovu vakcinu, moći će od subote, 16. oktobra, da prime prvu dozu, a kasnije i drugu i budu kompletno imunizovani sa Sputnjikom V. Danas je prilika i da kažem da mi je drago da su nadležni uspjeli da prevaziđu poteškoće u proizvodnji druge doze Sputnjik V vakcine, koja će zasigurno , sa velikim zadovoljstvom biti dočekana u našoj zemlji", kazala je Borovinić Bojović u Montefarmu, gdje su vakcine dopremljene.

Ova isporuka, prema njenim riječima, predstavlja zaokruženi proces nabavke vakcina ruskog proizvođača.

"Želim da iskažem zahvalnost i poštovanje ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što je prije moguće dođu u Crnu Goru, kao i ambasadoru, gospodinu Vladislavu Maslenikovu. Moram da naglasim da smo sa ovih 40 hiljada, do sada obezbijedili ukupno oko 920 hiljada vakcina različitih proizvođača, među kojima su: Fajzer, Astra Zeneka, Sinofarm, Sputnjik V. U narednom periodu se očekuje dolazak i 100 hiljada doza Sinovak vakcine", najavila je ministarka.

Ona je još jednom apelovala na građane da se vakcinišu.

"Vakcina ima dovoljno, pa još jednom pozivam građane da se što prije vakcinišu, kako bismo epidemiju što prije stavili pod kontrolu i zaustavili lanac zaraze. Samo visok procenat vakcinacije garant da život možemo vratiti u normalu", poručila je ministarka.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov kazao je da je dolazak 40.000 doza vancina Sputnjik V, veoma značajan, i da su ih građani Crne Gore iščekivali, jer imaju povjerenja u efikasnost i kvalitet ove vakcine.

"Ruska vakcina je već registrovana u 70 zemalja širom svijeta, sa ukupnim brojem stanovnika od preko četiri milijarde. Znam da postoji veliko interesovanje i za rusku vakcinu Sputnjik lajt, koja se sastoji od jedne doze i koristi se u fazi revakcinacije i da je u toku procedura odobrenja njene primjene u Crnoj Gori. Nadamo se da će uskoro biti uspješni završena i ta procedura i da ćemo zajedničkim naporima uspjeti da se izborimo sa pandemijom", istakao je Maslenikov.

Bonus video: