WWF Adria i Eko-tim: Vlada više nema ni vremena ni izgovora za nezaustavljanje projekata malih hidroelektrana u Kolašinu

Iz ove dvije organizacije su kazali da je u stručnim inputima istaknuto kako raskidi ugovora ne bi trebalo da predstavljaju nikakav finansijski rizik za državu jer je koncesionar višestruko kršio odredbe ugovora te nema zakonskih osnova tražiti ikakvu odštetu zbog poništavanja ugovora

4297 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacije WWF Adria i Eko-tim podnijele su danas Vladi Crne Gore inicijativu za raskid ugovora o koncesiji za tri male hidroelektrane na kolašinskim rijekama.

Oni su podsjetili da mještani Bara Kraljskih više od 15 mjeseci protestuju protiv izgradnje tih hidroelektrana, ali da do danas njihov problem nije riješen.

Iz WWF Adria i Eko-tima su kazali da se ova inicijativa nastavlja na ranije upućene stručne inpute prema Radnoj grupi Ministarstva kapitalnih investicija a prema kojima je ugovor o koncesiji za projekte malih hidroelektrana mHE “Crnja”, mHE “Ljubaštica” i mHE “Crni potok” ništavan.

Osim toga je, dodaju oni, u stručnim inputima istaknuto kako raskidi ugovora ne bi trebalo da predstavljaju nikakav finansijski rizik za državu jer je koncesionar višestruko kršio odredbe ugovora te nema zakonskih osnova tražiti ikakvu odštetu zbog poništavanja ugovora.

"Vjerujemo da ne postoje nikakve osnove po kojima bi koncesionar mogao nastaviti s izgradnjom tri projekta malih hidroelektrana u opštini Kolašin. Na to već više od godinu dana podsjećaju mještani Bara Kraljskih, a na isto upozoravaju i nevladine organizacije kao i pravni eksperti. Jedino razumno rješenje je da Vlada pokrene proceduru i ocijeni Ugovor o koncesiji za tri male hidroelektrane ništavnim, da obaveže koncesionara da vrati devastiranu lokaciju u prvobitno stanje, a sve to bez finansijskog rizika za državu. Za mještane i nevladine organizacije nema drugog rješenja”, izjavili su iz WWF Adrije i Eko-tima.

Smatraju da nadležne institucije predugo ignorišu ovaj problem i zahtjeve lokalne zajednice.

Iako su, prema njihovom mišljenju, postojale osnove za raniji raskid ugovora i iako je u međuvremenu područje na kojem je planirana izgradnja malih hidroelektrana postalo dio Parka prirode “Komovi”, još uvijek se čeka na konačni raskid ugovora i prestanak agonije mještana Bara Kraljskih.

"Preostaje nam vidjeti može li premijer Krivokapić nešto učiniti i podstaknuti relevantne institucije da u skladu sa zakonom pokrenu potrebne postupke za raskid ovog, po državu i lokalnu zajednicu štetnog ugovora te usmjeri zemlju prema budućnosti u kojoj ima mjesta i za prirodu i za ljude", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: