Sputnjik V ušao uslovno, stručnjaci ga ne preporučuju

Prošle sedmice u Crnu Goru stiglo 40.000 doza ruske vakcine, za koju je u toku postupak za odobravanje uvoza. Evropska agencija za ljekove (EMA), Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nijesu dali odobrenje za Sputnjik V i Sputnjik lajt, a ne preporučuje ga ni crnogorsko Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije

36185 pregleda 322 reakcija 87 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Dok crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) ponovo vaga da li će dozvoliti uvoz vakcine Sputnjik V koja je u petak već stigla u Crnu Goru, Stručno savjetodavno tijelo za imunizacije (NITAG) preporučilo je da se koriste samo one koje je odobrila Evropska agencija za ljekove ili su prošle rigoroznu kontrolu Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema zapisniku sa sjednice NITAG, u koji su “Vijesti” imale uvid, gdje se raspravljalo i o buster dozi vakcine Sputnik lajt, Ministarstvu zdravlja preporučeno je da od SZO zatraži informacije i pribavi dokumentaciju u kojoj fazi se nalazi postupak za tu, kao i Sputnik V vakcinu.

Ministarstvo zdravlja i CInMED su u zajedničkom saopštenju u petak, nekoliko časova nakon dolaska 40.000 doza Sputnik V vakcine, saopštili da je u Institutu postupak za odobravanje uvoza i da se saglasnost daje u najkražem roku nakon procjene dokumentacije i kontrole kvaliteta u relevantnoj laboratoriji.

Nisu precizirali o kakvoj dozvoli je riječ, s obzirom da je CInMED u februaru ove godine izdao saglasnost za uvoz ove vakcine i to po članu 5 Zakona o ljekovima kada se neregistrovani lijek može uvesti u slučaju medicinski opravdane potrebe, kao što je epidemija.

SZO je, prema pisanju Rojtersa, prošle sedmice obustavio postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine Sputnik V, jer nedostaju određeni podaci i usaglašenost pravnih procedura.

Iz CInMED “Vijestima” od 30. septembra nisu odgovorili da li je izdata dozvola za Sputnik lajt, na osnovu kojih odredaba zakona, šta govore podaci o njenoj efikasnosti protiv delta soja, te da li je odobrena i u prometu u zemljama regiona i Evrope...

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović krajem avgusta poručila je da će taj resor i Vlada obaviti sve potrebne procedure za uvoz Sputnjik lajt vakcine.

Novo rukovodstvo crnogorskog Instituta za ljekove (CInMED) rasformiralo je Centar za ljekove te ustanove, jer su, tvrde, nezadovoljni njihovim radom.

Smijenjeno je više rukovodilaca, između ostalih i Željka Bešović koja je bila na čelu Centra za ljekove.

Upitani o razlozima smjene Bešović i drugih zaposlenih, iz CInMED su kazali da je donesen novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, u skladu sa kojim je izvršen raspored zaposlenih. Pojasnili su da je “većina rukovodilaca, uključujući i Bešović, dobila ponudu za raspoređivanje na rukovodeća radna mjesta”.

“Imajući u vidu nezadovoljavajuće rezultate rada dosadašnjeg Centra za ljekove (kojim je zaposlena rukovodila), izvršena je decentralizacija u cilju podjele odgovornosti, racionalizacije procesa i povećanja efikasnosti poslovanja. Ističemo da je optimizacija rada neophodna, kako bi se izašlo u susret našim klijentima i korigovala višegodišnja kašnjenja u rješavanju upravnih postupaka”, navodi se u odgovoru.

Za direktoricu CInMED krajem avgusta izabrana je Mira Kontić, za koju dio opozicije i medija ranije tvrdio da je bliska premijeru Zdravku Krivokapiću i da Upravni odbor suprotno zakonu mijenja akt o sistematizaciji kako bi bila postavljena na tu funkciju, iako navodno ne ispunjava potrebne uslove.

Stručno-naučni odbor CInMED, prema pisanju medija, zbog toga je podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv troje članova Upravnog odbora institutcije zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju i zloupotrijebili službeni položaj.

Preminulo 13 osoba, najmlađi 29 godina

Od posljedica infekcije koronavirusom od 1. avgusta preminulo je 17 osoba mlađih od 40 godina i sve su bile nevakcinisane.

To su saopštili iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i pojasnili da su neposredni uzroci smrti bili različiti, ali su svi preminuli imali zajednički imenilac, odnosno nijesu bili imunizovani protiv kovida-19. Podsjetili su da vakcinacija u najvećem broju slučajeva štiti od najtežih posljedica i da su od 80 do 90 odsto hospitalizovanih upravo nevakcinisani.

Iz IJZ je juče saopšteno da je preminulo još 13 osoba sa koronavirusom i da je registrovano 278 slučajeva infekcije.

"Tokom nedjelje je iz IJZ prijavljeno 13 smrtnih ishoda povezanih sa kovid infekcijom, kod šest pacijenata iz Podgorice, po tri iz Pljevalja i Nikšića i jednog iz Kolašina. Među preminulima najmlađi je imao 29, a najstariji 85 godina", saopšteno je.

Bonus video: