Pomoć pacijentkinjama sa karcinomom dojke

Prijavni formular dostupan je na rochehakaton. Pokrovitelj takmičenja ja Klinički centar Crne Gore

4215 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstcok
Foto: Shutterstcok

Digitalno rješenje koje će pacijentkinjama sa karcinomom dojke omogućiti da u bilo koje vrijeme i na bilo kojoj lokaciji dobiju podršku zdravstvenog tima, tema je hakaton takmičenja kojeg organizuju farmaceutska kompanija Hoffmann - La Roche i nevladino udruženje “Digitalizuj.Me”.

Organizatori navode da pacijentkinje sa karcinomom dojke trenutno mogu da prime terapiju samo u Podgorici na Institutu za onkologiju, te da su one koje žive van Podgorice prinuđene da putuju u glavni grad jednom nedjeljno ili jednom u tri nedjelje. Dodatno, kao problem navode nedostatak subspecijalista onkologa u drugim zdravstvenim ustanovama, koji se bave liječenjem karcinoma dojke. Zbog svega, pacijetnktinje, kako se navodi, između dva terapijska ciklusa sa onkologom najčešće komuniciraju kroz više različitih digitalnih kanala komunikacije kao što su SMS, Viber, WhatsApp i telefonski pozivi.

Stoga je, kako navode, cilj hakatona kreiranje aplikacije koja će pacijentkinjama omogućiti adekvatnu, pravovremenu i kontinuiranu komunikaciju u periodu između terapijskih ciklusa i tokom praćenja nakon završetka određenih terapijskih procedura sa ljekarom, odnosno zdravstvenim timom. Takav digitalni pomoćnik, kako se navodi, posebno bi koristio pacijentkinjama koje žive van Podgorice.

Prijave za takmičenje otvorene su do 7. novembra. Pravo prijave imaju timovi od tri do pet članova. Nakon zatvaranja prijava, stručni žiri odabraće 10 timova koji će učestvovati u trodnevnom onlajn hakatonu, koji se održava od 19. do 21. novembra.

Prijavni formular dostupan je na rochehakaton. Pokrovitelj takmičenja ja Klinički centar Crne Gore.

Bonus video: