Biće potpisan memorandum o saradnji

Borovinić Bojović predvodi crnogorsku delegaciju u zvaničnoj posjeti Institutu Robert Koh u Berlinu

Osim ministarke zdravlja, u delegaciji su i direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, direktor IJZCG dr Igor Galić, epidemiolog Milica Stanišić, rukovoditeljka sistema kvaliteta IJZCG Miljana Pavličić i savjetnik premijera Ananije Jovanović.

6073 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Crne Gore dr Jelena Borovinić Bojović predvodiće delegaciju Vlade Crne Gore tokom zvanične posjete Institutu Robert Koh u Berlinu od četvrtka, 21. oktobra do ponedjeljka, 25. oktobra.

Tokom posjete partnerima iz Instituta Robert Koh biće potpisan Memorandum o saradnji ove ustanove sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore.

Memorandumom će se ojačati dosadašnja saradnja koju Ministarstvo zdravlja izuzetno cijeni s obzirom na to da je došla u zahtjevnom trenutku borbe protiv COVID pandemije. Predstojeća saradnja biće posebno usmjerena na sprečavanje i upravljanje epidemijama zaraznih bolesti ali i na bilateralnu razmjenu osoblja u kontekstu studijskih posjeta. Tema od značaja biće i upravljanje Kriznim Operativnim centrom čije se formiranje i izgradnja planiraju i u Podgorici, u okviru IJZCG, a koji će funkcionisati po uzoru na evropske centre.

Ovo prilikom, delagacija će posjetiti i jednu od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi, Charite. Podsjećamo, ranije je u Podgorici formiram Savez kliničkih saradnika Crne Gore (MoCCA) čiji su članovi, pored KCCG i Univerzitetske klinike Charité, još i Institut Robert Koh i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Očekuje se da Crna Gora dobije podršku i u oblasti unapređenja nadzora nad potrošnjom antibiotika ali i nad infekcijama uzrokovanih rezistencijom na primjenu ovih ljekova.

Osim toga, osoblje Univerzitetske bolnice Charite će, kako je najavljeno, pružiti i stručnu pomoć u vezi sa akreditacijom bolnica koju je pokrenula Komisija formirana pri Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Delegacija će, takođe, u nedjelju 24. oktobra prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita u Berlinu koji se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i generalnog dikretora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa A. Gebrehesusa.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore posebno je zahvalno ambasadoru Njemačke u našoj zemlji dr Robertu Veberu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na predanom radu u cilju unapređenja crnogorskog zdravstvenog sistema, a najviši evropski standardi su naš cilj.

Osim ministarke zdravlja, u delegaciji su i direktorica KCCG, dr Ljiljana Radulović, direktor IJZCG dr Igor Galić, epidemiolog Milica Stanišić, rukovoditeljka sistema kvaliteta IJZCG Miljana Pavličić i savjetnik premijera Ananije Jovanović.

Preporučujemo za Vas