Crna Gora dobila prvog registrovanog lobistu

Odobrenje za obavljanje djelatnosti lobiranja izdaje se sa rokom važenja od tri godine i može se na zahtjev lobiste produžavati pod istim uslovima
68 pregleda 1 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 07.11.2017. 14:26h

Jelena Pavićević je prvi registrovani lobista u Crnoj Gori.

"Jedan od šest kandidata koji su položili ispit za obavljanje djelatnosti lobiranja kod Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) dobio je odobrenje za obavljanje te djelatnosti i upisan je u registar lobista kao zvanično prvi lobista u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Odobrenje za obavljanje djelatnosti lobiranja izdaje se sa rokom važenja od tri godine i može se na zahtjev lobiste produžavati pod istim uslovima.

ASK je objavila 13 javnih poziva za polaganje ispita za obavljanje djelatnosti lobiranja, a ispit je položilo šest kandidata.

Djelatnost lobiranja može da obavlja fizičko lice koje je od Agencije dobilo odobrenje za obavljanje te djelatnosti (lobista) i privredno društvo, odnosno nevladina organizacija koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o lobiranju.

Jedan od uslova koje fizičko lice mora da ispuni kako bi moglo da dobije odobrenje je da položi poseban ispit koji organizuje Agencija.

Kandidati koji dobiju sertifikat o položenom ispitu mogu Agenciji podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti lobiranja, a danom izdavanja odobrenja vrši se i upis lobiste u registar lobista, koji vodi ASK.

Bonus video: