Utvrdiće ko je kriv za blokadu

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija tražilo od Krsta Radovića da im dostavi svu dokumentaciju o prekidanju sjednice. Ukoliko se ona ne održi do 13. decembra, prijeti prinudna uprava

29176 pregleda 8 komentar(a)
Burno: Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Burno: Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Da li je šef lokalnog parlamenta Krsto Radović napravio propust, odnosno prekršio zakon, kada je prekinuo sjednicu Skupštine opštine 13. septembra, od kada je praktično taj dom uveden u svojevrsnu blokadu, koja prijeti uvođenje prinudne uprave u metropolu turizma, utvrdiće Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija, na čijem je čelu Tamara Srzentić.

Dopis Radoviću da dostavi svu potrebnu dokumentaciju vezano za ovu kao i prethodnu skupštinsku sjednicu stigao je od Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave tog ministarstva, koji potpisuje v.d generalne direktorice Milijana Vukotić Jelušić, doskorašnja sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva.

Višemjesečeni politički rat koji bukti na relaciji Demokrate - Demokratski front, praktično je eskalirao na sjednici lokalnog parlamenta, kada je Radović prekinuo zasjedanje uz obrazloženje da skupštinski Odbor za statut i propise nije imao kvorum. Mišljenje ovog skupštinskog odbora je ključno da bi parlament mogao usvojiti odluke koje su na dnevnom redu.

Vukotić Jelušić je tražila da joj se dostavi saziv za 9. i 10. sjednicu Skupštine opštine sa predlogom dnevnog reda sa pratećom dokumentacijom.

”Zapisnici sa sjednica radnih tijela, zapisnici sa kolegijuma predsjednika Skupštine, izvještaji nadležnih radnih tijela, zapisnik sa sjednice SO Budva ili drugi odgovarajući materijal koji se može ponuditi kao dokaz o održavanju sjednice, njenom toku, razmatranim/usvojenim aktima, ili razlozima za njeno prekidanje ili odlaganje. Akte o imenovanju, odnosno razrješenju predsjednika Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za statut i propise u mandatnom sazivu SO Budva 2020-2024. sa svim pratećim dokumentima”, zatraženo je u dopisu da se dostavi.

Radović je “Vijestima” potvrdio da je resornom Ministarstvu skupštinska služba dostavila svu potrebnu dokumentaciju.

Problem na spornoj sjednici koja je izazvala praktično rascjep u nikada formalno konstituisanoj budvanskoj vlasti, nastao je zbog različitog stava dva politička bloka Demokratskog fronta i Demokrata i zakonskih tumačenja da li sjednica može biti održana i popunjeno upražnjeno mjesto u skupštinskom odboru za statut i propise ili ne.

Radović je tada, prekidajući zasjedanje uz negodovanje odbornika DF-a, objasnio da se parlament našao u pat poziciji, jer je predsjednica ovog skupštinskog odbora u julu podnijela ostavku na mjesto odbornice Demokratskog fronta, te na odborničko mjesto imenovana druga, a da prije toga nije prvo podnijela ostavku u skupštinskom Odboru, kako bi prvo to mjesto bilo popunjeno.

To je, kako je pojasnio tada Radović, dovelo da Odbor ostane na četiri člana, dva iz opozicije i dva iz redova DF i Demokrata. Kako odbornici koalicije okupljene oko DPS, koji imaju dva člana u odboru bojkotuju već mjesecima skupštinska zasjedanja ali i odbore, to nije bilo kvoruma, a time se nije moglo ni odlučivati o odlukama na dnevnom redu, pa i o odluci o popunjavanju samog odbora novim članom.

Sve te njegove tvrdnje su odbacili odbornici u Demokratskom frontu tvrdeći da Poslovnik, ali i zakonski propisi daju mogućnost da se izvrši popunjavanje ključnog skupštinskog odbora, te da nema govora da je parlament zbog toga u blokadi. Par dana nakon što je sjednica Skupštine opštine prekinuta, odbornički klub Demokratskog fronta Budva podnio je inicijativu Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, odnosno Upravnoj inspekciji da se izvrši inspekcijski nadzor službe Skupštine opštine, zbog kako su naveli “bahatog, skandaloznog i nezakonitog ponašanja Radovića”.

Oni su optužili Radovića da je matricom “Skupština to sam ja” unizio odbornike i privatizovao Skupštinu te da je grubo prekršio zakone.

Radović im nije ostao dužan i naveo da je pismeno upozoravao DF da se može dogoditi ovakva situacija, te da izvršene zemjenu u odboru za statut i propise, ali da oni nijesu imali razumijevanja, te da su svjesno parlament doveli u bezizlaznu situciju.

Radović je ostao pri stavu da nema namjeru da krši zakone, jer je upravo zbog ovakve situacije podnosio krivične prijave protiv funkcionera DPS, kada su na ljeto 2020. nasilnom smjenom vlasti, kršeći Poslovnik i zakone bez mišjenja skupštinskog Odbora, za statut i propise usvajali odluke.

Ukoliko započeta sjednica ne bude završena u troku od 90 dana, odnosno do 13. decembra, Vladi su otvorena vrata da uvede prinudnu upravu u Opštinu, a time se stvaraju uslovi i za raspisivanje novih lokalnih izbora.

Bonus video: