Tražio motokultivator, odbili ga kao vulkanizera

Poljoprivrednik iz Šavnika Milutin Memedović konkurisao za sredstva neophodna za rad, a odbili ga jer “otvara vulkanizersku radnju

21292 pregleda 260 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Milutin Memedović živi u šavničkom selu Miloševići, ima farmu koza, bavi se proizvodnjom povrća, i zbog povećanja poljoprivredne proizvodnje potreban mu je motokultivator sa svim potrebnim priključcima. Šansu je vidio u projektu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) u Programu grantova za samozapošljavanje pa je konkurisao za bespovratna sredstva u iznosu od 7,5 hiljada eura. Nedavno je dobio odgovor da njegova prijava nije dobila zeleno svjetlo Centralne komisije ZZZCG.

Ništa tu, kaže Memedović, ne bi bilo čudno da komisija nije ocijenila da njegov projekat “Otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila” zaslužuje 17 od mogućih 100 bodova. Kako reče, tražio je motokultivator, a odbila ga za vulkanizersku radnju.

”U maju sam tri dana prošao online časove, predao kompletnu dokumentaciju za nabavku motokultivatora sa pratećim priključcima i prije desetak dana dobijam odgovor da moj projekat za otvaranje radnje za pružanje vulkanizarskih i usluga pranja vozila nije odobren od Centralne komisije Zavoda za zapošljavanje. Smijao sam se dok sam čitao, jer bolje da se smijem, jer ovo kao da se neko ćosa sa poljoprivrednicima”, kaže Memedović koga, od kada je postao aktivan na društvenim mrežama, zovu ga i “Kapetan drobnjački”.

Bio je spiker na lokalnom radiju, dvadesetak godina držao je pogrebno preduzeće, oprobao se i kao obućar, da bi prije pet godina odlučio da napusti grad, kupi koze i ode na selo. Startovao je sa 15 koza, a danas ih ima 60. Pored koza drži i tri konja, tridesetak kokošaka, u bašti sadi povrće. I ne namjerava, kako kaže, da ponovo promijeni profesiju, ali ni da konkuriše za projekte Zavoda za zapošljavanje.

”Zbog ovakvog odgovora, nikome nijesam slao dopis, niti sam kome pisao. Dovoljno mi je ovo da vidim s kim imam posla. Prije pet godina vratio sam se na selo, niko me nikada nije kontaktirao da vidi treba li mi šta, mogu li kako da pomognu. Sve mora čovjek sam odavde da ide i sređuje. Nemam vremena, a svima njima je teško kada ovuda prolaze džipovima da svrate do ljudi, pitaju ih šta im treba, kako da pomognu. Nikoga ne interesuje poljoprivreda, a svima usta puna poljoprivrede. Ovo je prvi put da tražim sredstva i za moga vijeka kod njih više ništa neću tražiti, niti ću se prijavljivati na Biro. Sad me zezaju i zovu da pitaju da krpim gume po kućama. Šta da rade drugo, jer ovo i jeste za zezanje”.

U obavještenju koje je Memedović dobio od ZZZCG stoji da je Centralna komisija ocijenila da biznis ideja ni u jednom segmentu nije sagledana u dovoljnoj mjeri, niti na adekvatan način.

”Vezano za analizu tržišta, ista je neadekvatno urađena, ostavljajući utisak da podnosilac predloga projekta nije dovoljno upoznat ni sa ciljnom grupom kupaca, niti sa konkurencijom. Kada su u pitanju finansijski pokazatelji biznis ideje, pojedine tabele nijesu popunjene kako bi trebalo. Tabela rashoda ne sadrži sve realne troškove, te se s toga nije moglo ni zaključiti o održivosti biznis ideje”, stoji u obavještenju.

Iz Zavoda za zapošljavanje su “Vijestima” odgovorili da je u pitanju tehnička greška, da je jedan dio teksta obrasca za Obavještenje za podnosioce predloga projekta tipski, dok se ostali podaci mijenjaju shodno svakom aplikantu i da je u slučaju Memedovića došlo do tehničke greške prilikom kopiranja naziva biznis ideje iz IT programa u kojem se vodi evidencija.

Kako su kazali, Memedovićev projekat ocjenjivalasu dva eksterna evaluatora o čemu postoji evidencija, kao i evaluacioni obrasci, i da svaki korisnik može doći u Zavod i dobiti na uvid svoje ocjene ukoliko to želi.

”U pitanju je isključivo tehnička greška prilikom kucanja, koja svakom može da se desi, pogotovo kod velikog broja projekata, kao što je u trećem Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava, bio slučaj”, stoji u odgovoru koji potpisuje Irena Perić.

Kako je pojasnila, na sajtu Zavoda je 6. septembra objavljena rang-lista korisnika trećeg javnog poziva, u kojoj je naziv Memedovićeve biznis ideje ispravan, što “dodatno ukazuje na činjenicu da je u pitanju tehnička greška prilikom kucanja Obavještenja, a koja su se slala aplikantima nakon objavljivanja rang-liste”.

U Trećem javnom pozivu 1.027 osoba je predalo zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava, njih troje je odustalo a osam nije zadovoljilo administrativnu provjeru, pa su evaluatori ocjenjivali 1.016 zahtjeva. Pozitivno su ocijenili 690 zahtjeva od kojih će bespovratna sredstva dobiti prvih 158, dok se ostalih 532 nalaze na rezervnoj listi. Negativno je ocijenjeno 326, a među njima je i Memedovićeva biznis ideja. Ukupan budžet pozitivno ocinjenih biznis ideja je preko 1,1 milion eura.

Bonus video: