Donacija vrijedna više od tri miliona eura

Njemačka donira terapiju za početni stadijum kovid infekcije

Ministarka Borovinić Bojović predvodi crnogorsku delegaciju tokom zvanične posjete prestižnom Institutu Robert Koh i Univerzitetskoj bolnici Charité

10954 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja Njemačke doniraće Ministarstvu zdravlja Crne Gore 1.536 jedinica monoklonalnog antitijela (mAb) Casirivimab i monoklonalnog antitijela (mAb) Imdevimaba koje se sastoji od 1.536 bočica Casirivimaba i 1.536 bočica Imdevimaba za kombinovanu primjenu vrijednih 3.172.454 eura.

To je, iz Berlina, najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja predvodi crnogorsku delegaciju tokom zvanične posjete prestižnom Institutu Robert Koh i Univerzitetskoj bolnici Charité.

“Crna Gora je neizmjerno zahvalna Njemačkoj na kompletnoj dosadašnjoj pomoći, prvenstveno u sferi borbe protiv pandemije korona virusa sa naglaskom na predstojeću donaciju monoklonalnih antitijela koja se primjenjuju u početnoj fazi borbe protiv Kovid infekcije. Vrijednost ove donacije je 3.172.454 eura, međutim, ona prevazilazi svaku cijenu, imajući na umu da ćemo, uz pomoć ovih ljekova, nastojati da suzbijemo bolest na njenom samom početku”, poručila je ona uz podsjećanje da je Crna Gora još u avgustu počela nabavku monoklonalnih antitijela koja se primjenjuju kod oboljelih od Kovid infekcije, a kojima nije potrebna dodatna kiseonička terapija.

Borovinić Bojović je takođe sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje Crne Gore posjetila Univerzitetsku bolnicu Charité.

“Na licu mjesta smo se uvjerili u sve benefite telemedicine koja je u Crnoj Gori u povoju. Uradićemo sve što je u našoj moći da kolege iz Njemačke, uz pomoć telemedicine, učestvuju u pregledima i predlaganju terapija za pacijente u Crnoj Gori. Posjetili smo i jedinice intenzivne njege, gdje će se u narednom periodu obučavati ljekari iz Crne Gore. Kao ministarka zdravlja napominjem da mi je izuzetno drago što su uvažene kolege iz Berlina prepoznale KCCG i IJZCG kao pouzdane partnere. Mi ćemo sigurno opravdati povjerenje”, kazala je ona.

Tokom posjete Berlinu, ona će sa kolegama, direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović, direktorom IJZCG Igorom Galićem i šeficom kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Minom Brajović posjetiti i Institut Robert Koh.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja, očekuje se da će IJZCG i RKI potpisati Memorandum o saradnji čime će se formalizovati dosadašnja saradnja dvije ustanove.

Delegacija će, takođe, u nedjelju 24. oktobra prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita u Berlinu koji se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i generalnog dikretora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa A. Gebrehesusa.

Preporučujemo za Vas