Burić: Zaštita žrtava porodičnog nasilja obaveza cijelog društva

“Zadatak čitavog društva, svih državnih institucija jeste da, uz podršku nevladinih organizacija, maksimalno unaprijede mehanizme koji bi doveli do smanjenja slučajeva porodičnog nasilja”, rekao je v.d. vrhovnog tužioca

3509 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: VDT
Sa sastanka, Foto: VDT

Zaštita žrtava porodičnog nasilja obaveza je cijelog društva, kazao je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić.

Burić je u prostorijama Vrhovnog tužilaštva u Podgorici razgovarao sa predstavnicama NVO “Sistem” Nedom Radović i Aleksandrom Sekulić, s ciljem unaprjeđenja saradnje u slučajevima porodičnog nasilja.

Burić je, kako je saopšteno iz kabineta vrhovnog tužioca, izrazio žaljenje zbog činjenice da je povod za održavanje sastanka nedavni slučaj ubistva Š.B. u Tuzima i gubitak jednog mladog života.

“Zadatak čitavog društva, svih državnih institucija jeste da, uz podršku nevladinih organizacija, maksimalno unaprijede mehanizme koji bi doveli do smanjenja slučajeva porodičnog nasilja”, ocijenio je Burić.

Sagovornici su se, dodaje se u saopštenju, saglasili da je neophodno usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima, prema kojima se svaki oblik nasilja u porodici tretira kao krivično djelo.

Burić je podsjetio da je ranije pozvao sve nadležne državne organe da problemu porodičnog nasilja pristupaju sa povećanim senzibilitetom.

„Ovi slučajevi zahtjevaju efikasnu i koordiniranu akciju svih državnih institucija“, ocijenio je Burić.

On se zahvalio predstavnicama NVO Sistem na otvorenosti za saradnju s ciljem suzbijanja problema porodičnog nasilja u Crnoj Gori.

"Sagovornici su konstatovali da je, na žalost, sastanak organizovan neposredno nakon događaja u mjestu Bašča Rijeka, opština Petnjica, za koji do sada prikupljeni podaci ukazuju da je u porodičnoj kući A.Š (50) lišio života svoju suprugu E.Š. (36) i tjelesno povrijedio njihovu mldb. ćerku (15), nakon čega je u dvorištu porodične kuće izvršio samoubistvo", dodaje se u saopštenju VDT-a.

„Opomene nam, na žalost, sve češće stižu i zato je krajnje vrijeme da, kao društvo, damo adekvatan odgovor i zaštitimo žrtve porodičnog nasilja“ , poručio je Burić.